Produljena izložba autoportreta 'Pojam o sebi'

U galeriji Prica u Samoboru traje zanimljiva izložba: Četvrti međunarodni trijenale autoportreta 'Pojam o sebi' koja je izazvala veliko zanimanje i izvan granica Hrvatske.

Autoportret, jedna od najstarijih tema u umjetnosti, oduvijek fascinira, provocira, začuđuje... Da u sebi nosi refleksiju vremena i društvenog konteksta, pokazuje upravo izložba 'Pojam o sebi', dočarana s mnogo zanimljivih, neočekivanih, duhovitih, katkad i brutalnih priča sedamdeset i pet autora iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Makedonije i Srbije. Rekla bih da je autoportert jedna od najintimnijih tema kojom se jedan umjetnik može baviti zato što, iako i inače ogoljuje sam sebe kroz svoje radove, nekako je najteže sam sebe intepretirati vidjeti koliko sami sebe poznajete, kako sami sebe percipirate… Poklapa li se ta slika s onim kako vas drugi vide, naglašava Sonja Švec Španjol, kustosica izložbe.

Gledajući autoportret mnogo toga doznajemo o autoru, njegovu identitetu, doživljaju raznih fenomena našega vremena - od dužničkog ropstva do različitih oblika otuđenosti. Upravo je raznolikost doživljaja ove teme u različitim likovnim medijima ono što oduševljava mnogobrojne posjetitelje izložbe. Dobitnici ovogodišnjih nagrada Četvrtog trijenala su autori Iva Šarić i Vjeran Čengić.

Posebnu čar izložbi daju djela zbirke Lukin, koja broji oko dvije tisuće radova, od kojih tisuću i šesto autoportreta naših najvećih umjetnika dvadesetog stoljeća. Zbog velikog zanimanja izložba je produljena do 15. listopada.