18. Svjetski dan školskog mlijeka

Prvi Svjetski dan školskog mlijeka obilježen je u rujnu 2000. godine i od tada je postao godišnji događaj koji se slavi u mnogim zemljama svijeta. Taj dan pruža priliku međunarodnoj zajednici da se usredotoči na važnost konzumiranja mlijeka u školi, ali i na zdravstvene dobrobiti koje pruža u odgoju djece.

Hrvatska mljekarska udruga i Grad Zagreb, uz podršku i sponzorstvo Zagrebačke županije, Hrvatske poljoprivredne agencije i mljekara Dukat, Vindija i Belje organizira 18. Svjetski dan školskog mlijeka.

Hrvatska mljekarska udruga (HMU) je znanstveno-stručna udruga, osnovana 1951. na poticaj mljekarskih poduzeća Hrvatske. Svrha postojanja je razvijanje i promicanje znanstvene i stručne djelatnosti te edukacija svih koji se bave mljekarstvom, odnosno unapređenjem proizvodnje, prerade i prometa mlijeka i mliječnih proizvoda. Osnovna zadaća je okupiti u članstvo mljekarske stručnjake i znanstvenike, s ciljem kontinuirane edukacije proizvođača, prerađivača i potrošača mlijeka i mliječnih proizvoda, odnosno svih u lancu 'od polja do stola'. Znanstveno-stručnu djelatnost HMU provodi putem izdavačke djelatnosti, održavanjem edukativnih tematskih predavanja i radionica, mljekarskih simpozija, suradnjom s resornim ministarstvima, znanstvenim i stručnim institucijama te srodnim udrugama i zadrugama.

Što znaju djeca o mlijeku i kako su se pripremili za današnji dan provjerila je ekipa Dobrog jutra: