Botanički vrtovi, ključ za očuvanje ugroženih biljnih vrsta

Botanički vrtovi u svijetu čuvaju približno trećinu svih poznatih biljnih vrsta i pomažu zaštititi 40 posto ugroženih vrsta, stoji u studiji objavljenoj u časopisu Nature Plants, a sastavljenoj na temelju botaničkih zbirki u više od 1000 ustanova.

U vrijeme kada je svaka peta biljka na svijetu na rubu izumiranja, botanički vrtovi pravi su ključ za očuvanje rijetkih biljaka, navodi se u prvoj temeljitoj studiji biljaka uzgajanih u botaničkim vrtovima. Znanstvenici su zabilježili više od 100.000 vrsta te ističu da sada sve napore treba usmjeriti prema očuvanju nekih od naših najrjeđih biljaka. 'Ovom studijom prvi put obavili smo globalnu procjenu široke lepeze biljaka uzgajanih i očuvanih u botaničkim vrtovima', kaže dr. Paul Smith, glavni tajnik karitativne udruge Botanic Gardens Conservation International. 'Time prvi put znamo čime raspolažemo, a što je možda važnije, znamo i što nedostaje u botaničkim vrtovima', kaže dr. Smith.

Tropske biljke podzastupljene su na popisu vrsta, a primitivne biljke poput mahovina brojčano su rjeđe u usporedbi s egzotičnim vrstama kao što su orhideje i lopoči. 'Botanički vrtovi u svojim živim zbirkama i bankama sjemena sadrže zapanjujuću lepezu biljne raznolikosti', objašnjava dr. Smith. Ocjenjuje da bi botanički vrtovi trebali raditi mnogo više na tomu da uzgajaju one vrste koje se ne mogu uzgajati u drugim vrtovima.

Oko 500 milijuna ljudi svake godine posjećuje botaničke vrtove. Osim što su to popularne atrakcije za posjetitelje, botanički vrtovi su ujedno edukacijski te istraživački centri u kojima se obavljaju vrijedna istraživanja i radovi na očuvanju biljnih vrsta. Studija je također utvrdila praznine koje treba nadopuniti u botaničkim zbirkama više od 1000 ustanova obuhvaćenih istraživanjem. Mnogi botanički vrtovi nalaze se na sjevernoj hemisferi u kojima je teže održavati tropske vrste jer se moraju uzgajati u staklenicima. Tropske vrste najbolje uspijevaju u zemlji podrijetla, no na južnoj hemisferi infrastruktura za botaničke vrtove manjkava je.

Osim toga, samo 10 posto od svjetskih botaničkih zbirka posvećeno je ugroženim vrstama i upravo na to bi se botanički vrtovi trebali usredotočiti u svrhu očuvanja najranjivijih biljaka na planetu. Dr. Samuel Brockington sa Sveučilišta u Cambridgeu, kustos u botaničkom vrtu tog sveučilišta i jedan od autora studije, zaključuje da je mreža botaničkih vrtova na svijetu najveća nada za očuvanje najugroženijih biljnih vrsta. 'Procjenjuje se da je danas petina biljnih vrsta ugrožena, a nema tehničkih razloga da bilo koja od njih izumre', ocjenjuje dr. Brockington te upozorava: 'Ako ne očuvamo raznolikost biljaka, čovječanstvo će se boriti s prijetnjama kao što su sigurnost hrane i goriva, propadanje okoliša i klimatske promjene'.