Zagrebački ZOO: Rasplamsava se ljubav između prvih zagrebačkih dik-dikova

Rasplamsava se ljubav između prvih zagrebačkih dik-dikova. Smještaj u Volijeri za afričke ptice u Zoološkom vrtu grada Zagreba pritom im ide na ruku – raslinje poprima romantične boje jeseni, a nastambom odzvanja pjesma egzotičnih ptica, priopćio je zagrebački Zoološki vrt.

Jednogodišnja ženka u Maksimir je proljetos stigla iz Francuske, a dva mjeseca stariji mužjak iz Njemačke. Djelatnici Vrta u te su se simpatične životinje zaljubili na prvi pogled. Dik-dikovi su prepoznatljivi po velikim očima, a u krajičku oka nalaze im se periorbitalne žlijezde. Koriste ih za označavanje teritorija što izgleda kao da očima trljaju grmlje, grančice, lišće...

Naši mužjak i ženka brzo su se zbližili, a s vremenom su postali nerazdvojni. Svojim odnosom približavaju nam i odnos dik-dikova u prirodi. Za razliku od drugih antilopa koje žive u krdima, dik-dikovi su monogamni i uživaju u životu u paru, kazao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba.

Životni prostor u Maksimiru dik-dikovi dijele s govedaricama, gakovima, ibisima, utvama, rodama, afričkim žličarkama, krunatim ždralovima i batoglavim čapljama.

Dik-dikovi su jedna od najmanjih vrsta antilopa na svijetu. Teže najviše pet kilograma. Ime su dobili po načinu glasanja. Naime, pri upozoravanju na opasnost i bijegu te simpatične životinje zvižde kroz nos pri čemu se čuje zvuk nalik na zig-zag ili dik-dik. U trku mogu dosegnuti brzinu od 42 kilometra na sat. Izvrsno su prilagođene životu u sušnoj istočnoj Africi, pa piju iznimno malo vode. Mužjaci imaju male rogove, a ženke su najčešće nešto veće od mužjaka.