Radionica pripreme zimnice u Zadru

Od davnina hrana za zimsku sezonu se prirodno konzervira, bez umjetnih i štetnih dodataka. Ovu, pomalo zaboravljenu vještinu možete naučiti na radionici pripreme zimnice, sutra od 16 – 19 sati u prostorijama igraonice za djecu Šahovskog kluba Casper u ŠRC Franka Lisice u Zadru.

Udruga 'Eko - Zadar' radionicu Pripreme zimnice provodi u sklopu projekta Reciklirajmo zajedno, koji financira Grad Zadar.

Kako najukusnije i najzdravije pripremiti zimnicu, polaznicima će objasniti i kroz proces ih voditi Martina Rajzl, dipl. povjesničarka umjetnosti i arheologinja. Martina se bavi proučavanjem različitih pristupa zdravom načinu života, posebice zdravoj prehrani gdje inspiraciju traži u vegetarijanskoj, veganskoj, makrobiotičkoj i raw food kuhinji. Posjetitelji će naučiti kako pripremiti sušene rajčice, ajvar, ukiseljenu ciklu, gljive u ulju, salatu od graha, zelene rajčice i paprike, džem od šljiva i đumbira...

Cilj radionice je osvještavanje građana o potrebi pripreme i konzumacije domaćeg i sezonskog voća i povrća te o potrebi oporabe stakla. U ovom dijelu projekta zastupljena je kategorija otpada staklo te njegovo ponovno korištenje. Staklo se jedino može 100% reciklirati i svakodnevno je dostupno u kućanstvu a nerijetko se bespotrebno baca. Prikupljenim staklenim teglama tijekom ljeta osigurane su tegle za spremanje zimnice.