U kanadskim sedimentarnim stijenama najstariji dokaz života na Zemlji

Kanadski znanstvenici vjeruju da su pronašli rudimentaran dokaz života na Zemlji u sedimentnim stijena na sjeveru Labradora iz razdoblja otprije 3,95 milijarda godina kada su naš planet 'bombardirali' brojni kometi i asteroidi.

Tsuyoshi Komiya s Tokijskog sveučilišta, jedan od autora studije, u srijedu je kazao da su on i kolega otkrili neizravnu vezu postojanja života u obliku zncima ugljika pronađenima u stijenama. Vjeruju da je riječ o ostacima primordijalnih morskih mikroorganizama.

Ispitali su njihov izotopni sastav kako bi otkrili jesu li organskog porijekla te zaključili da su ih proizveli živi organizmi. Izotopi su atomi istog elementa koji imaju isti broj protona i elektrona, a različit broj neutrona, zbog čega imaju ista kemijska ali različita fizička svojstva. Ti su organizmi naseljavali otvorene dijelove oceana, kazao je Komiya.

Evolucionisti smatraju da je Zemlja nastala prije otprilike 4,6 milijarda godina, oceani prije 4,4, milijarda godina. No novo otkriće i neka nedavna istraživanja upućuju na to da se mikrobiološki život javio prije nego što se ranije vjerovalo i relativno ubrzo nakon nastanka Zemlje.

Drugi tim znanstvenika u ožujku je objavio podatak po kojemu su u sjevernom dijelu Quebeca otkriveni mikrofosili stari između 3,77 i 4,28 milijarda godina. Nalazište je relativno blizu onoga u Labradoru.