Za mobilno novinarstvo dovoljan je pametan telefon i nešto edukacije

Završna konferencija projekta izobrazbe za mobilno novinarstvo European Youth News Exchange održana je na Hrvatskoj radioteleviziji, uz predstavljanje novoga kurikula iz mobilnoga novinarstva. 

U vrijeme kada su nam mobiteli nadohvat ruke s lakoćom možemo napraviti vijest. Potrebno je malo dobre volje, a veliki projekt mobilnog novinarstva kojeg je potaknula Akademija HRT-a prije dvije godine pokazat će vam najbolji način da postanete pravi maher kad su mobilne vijesti u pitanju. Radi se o tome da kreiramo platformu na kojoj mladi mogu pomoću smartphonea ili bilo kojeg drugog digitalnog pomagala kreirati vijesti za mlade, o mladima, za teme njima relevantnima, ističe Nela Gudelj, rukovoditeljica ljudskih potencijala na HRT-u. Darko Flajpan, voditelj radionice HRT Akademije kaže da se bilo tko može baviti mobilnim novinarstvom. Bilo tko, tko posjeduje smartphone. E sad, ne znaju svi isto ispričati priču kroz pametni telefon. A oni koji dobro znaju ispričati priču, oni će biti vrlo dobri mobilni novinari. Studenti hvale projekt i kako kaže Karla Vidović, studentica novinarstva, prednost je ta što se započinje s vrlo dobrom teorijskom bazom koja omogućava svima, i onima koji ne dolaze s područja novinarstva, da shvate što je sve potrebno da priča bude novinarska.

U projektu je sudjelovalo mnogo kreativaca. Edukacije su otvorene za sve generacije. Treba vam samo - pametan telefon. Najveća prednost mobilnog novinara je što može raditi u mikrosredini, može pokrivati događaje za koje veliki mediji nisu zainteresirani. Ili nemaju resursa. Primjerice neke priče iz susjedstva, naglašava Flajpan. Prijavom na besplatnu online platformu za učenje, www.eliademy.com, nakon prolaska kompletne edukacije za mobilnog novinara dobiva se online certifikat te potom i ulaz na platformu na koju se mogu stavljati vlastiti uradak te gledati druge sadržaje. Tim stručnjaka sve radove ocjenjuje i šalje povratnu informaciju mladim novinarima.

Projekt potiče dodatnu izobrazbu nezaposlenih mladih osoba, a velika pozornost usmjerena je na uključivanje ovih znanja u škole, fakultete i medije.