Trviž, mala Švicarska u srcu Istre

Trviž, mjesto u središnjoj Istri između Pazina i Motovuna, ima oko osamsto stanovnika, a čak blizu 70 gospodarskih objekata, obrta i poduzeća. Nezaposlenih nema, nego nedostaje radne snage, a u područnoj je osnovnoj školi osamdeset đaka.

U crkvici Svetog Petra i Pavla iz 11. stoljeća, na zidu je sačuvan obris freske. Lik na fresci najstariji je, a dječak Lovro jedan od najmlađih stanovnika Trviža. Najveće su građevine u mjestu devetnaestostoljetna crkva sa zvonikom, te škola. Selu koje danas izgleda tiho i idilično, u prošlosti nije nedostajalo napetosti. Nalazilo se na samoj granici. Naime sam Trviž, odnosno kaštel Trviž je bila zadnja granica tog pazinskog grofa prema tadašnjoj mletačkoj Istri, poznati confinum, i to je ta međa, koja se inače naziva Čiža, jedan turcizam koji upravo označava tu granicu,  objašnjava Željko Mrak, predsjednik Mjesnog odbora Trviž.

U podnožju nekadašnje granice, danas stoji najambiciozniji turistički projekt u Trvižu, resort s hotelskim sobama, bungalovima, i kampom, koji može primiti ukupno 50 osoba. Ovdašnji gosti ne vole gužvu gradova na obali, i radije se bave biciklizmom, penjanjem i šetnjama po centralnoj Istri. Čak i za Istru, regiju s natprosječno visokim BDP-om, Trviž je mala Švicarska. Tijekom turbulentnog perioda 1990-tih u velikim tvrtkama Pazinštine, mnogi su stanovnici Trviža uzeli stvar u svoje ruke. Među njima je i Emil Hrvatin, vlasnik tvrtke koja danas zapošljava 50-ak radnika, a 35% proizvoda prodaje na inozemnom tržištu. Proizvode aluminijske grilje i okove za grilje. Uskoro planiraju gradnju pogona vrijednog milijun eura.

U Trvižu i okolici posluju i brojni stolari, kamenoklesari, prerađivači mesa, i građevinske tvrtke. Bave se stočarstvom, vinarstvom, i povrtlarstvom. Nakon što su pobrali rajčice, krastavce i paprike, obitelj Zović u 2000 četvornih metara staklenika uzgaja krizanteme. Tako će imati posla sve do studenog. A ovo je zahtjevno cvijeće. Treba odstraniti suvišne pupove.

Nedaleko Trviža, na oko 450 metara visokom brdu Piloščak, jedan je od najljepših vidikovaca u Istri. Učka, Ćićarija, Pazinština kao na dlanu. Ovdje se stanovnici Trviža mogu uvjeriti da su, premda žive u malom mjestu, ipak na vrhu okolnog svijeta.