Podsusedske košarice - nekad dobrodošlica izletnicima, danas dašak tradicije

U Podsusedu postoji tradicija pletenja košarica koje su se punile cvijećem i darovale izletnicima. Ta se tradicija očuvala do danas. Kako se one izrađuju, saznala je ekipa Dobrog jutra u knjižnici Podsused.

Između dva svjetska rata Podsused je bio omiljeno izletište Zagrepčana. 1924. izgrađeno je kupalište na obalama Save, a do njega se dolazilo popularnim vlakom Samoborčekom. Posjetitelje bi na željezničkoj stanici dočekivali s cvjetnim košaricama koje su izradili od biljke sitine. Košarica se izrađuje od 7 stabljika biljke sitina koje povežemo koncentrično i idu jedna preko druge. Spretnije ruke završe za 2 do 3 minute, objašnjava Sandra Berak koja priznaje da je pri stjecanju vještine 'bacila jedno 100 svežnjeva'.

Sitina raste na močvarnim staništima, u plitkoj vodi stajaćica ili sporih tekućica, a cvjeta od lipnja do kolovoza. Košarice su se, kada su bile gotove, punile sezonskim cvijećem. Kada je Samoborček prestao voziti, a kupalište se zatvorilo, djeca više nisu imala kome prodavati podsusedske košarice.

Ipak, kao dio tradicije, one se pletu i danas. Ako želite  podsusedsku košaricu, možete ju naučiti napraviti i sami i to na podsusedskim svečanostima. Lijep je to suvenir koji stanovnici Podsuseda nisu zaboravili.