25FPS otvoren prvim programom konkurencije

Prvim programom konkurencije u zagrebačkom Kinu Studentskog centra počeo je ovogodišnji Internacionalni festival eksperimentalnog filma i videa 25FPS, u okviru kojega će se zagrebačkoj publici trinaestu godinu zaredom predstaviti aktualna scena filmskih ostvarenja koji na inovativan način pristupaju filmu kao umjetnosti i kao mediju.

Pozivom publici da tijekom tog 'produženog filmskog vikenda' posjećuju projekcije odabranih filmova i performanse, Festival su otvorili Sanja Grbin, Mario Kozina i Marina Kožul, zaduženi za program 25FPS-a i njegovu selekciju, u koju je ove godine uvršteno 25 filmova pomno izabranih između njih 1776 prijavljenih, što je dosadašnji rekord.

Natjecateljski program donosi filmove vrlo široke tematike, u estetskom rasponu od apstraktnih do dokumentarnih i igrano-hibridnih, a među njima su i tri hrvatska - Marko Meštrović se predstavlja novim radom, animiranim "Tripom", mlada animatorica i umjetnica Leona Kadijević s "Periferijom", a multimedijski umjetnik Davora Sanvincenti sa "Skoro ništa: i dalje noć".

Hrvatski umjetnici u snažnoj su konkurenciji s inozemnim kolegama od kojih su neki, s ranijih izdanja zagrebačkog festivala, već poznati publici, poput Laide Lertxundi, Joosta Rekvelda, Petera Burra, Ferna Silve, Tine Frank, no bit će tu i niz novih redatelja.

Osim u konkurenciji, filmovi se prikazuju u "Refleksima", programu koji je prikazan u poslijepodnevnim satima s hrvatskim filmovima "Oni samo dolaze i odlaze" Borisa Poljaka, "Partenza" Renate Poljak, "U međuvremenu" Mate Ugrina i "10" Paule Konjušić.

Kasnovečernji termin nakon prvog programa konkurencije rezerviran je za prve performansi programa "Expanded Cinema", u okviru kojega će nastupiti njemačko-španjolski duo Ojoboca s radovima "Novi muzej čovječanstva" i "Sada se želim smijati".

Taj audiovizualni program 'proširenog filma' publici otkriva novi način gledanja filmova, obogaćen kodovima iz drugih medija, kazališta, glazbe i skulpture. Ove godine donosi još performans uživo "Yujiapu" kanadskog umjetnika Karla Lemieuxa i švedskog skladatelja BJ Nilsena te proširenofilmski rad "Nesavršeni film" Pedra Maie i švedskog glazbenog dua SHXCXCHCXSH.

"Žiri predstavlja" je tradicionalni, posebno kurirani program članova Velikog žirija - Oona Mosna je pripremila program "Kino igra" koji donosi filmove nekih od velikana eksperimentalnog filma, Mads Mikkelsen u programu "Izgubljeni snovi" predstavlja recentnu nordijsku, pretežito dansku, filmsku scenu, a Sebastian Buerkner će izvesti projekcijski performans "Ponovni susret", svoju verziju proslavljene TV seriji o detektivu Columbu.

Osim Velikog žirija nagrade dodjeljuje Žiri kritike te publika.

Festival se održava u Kinu SC, Teatru &TD, MM Centru i Francuskom paviljonu, a trajat će do 1. listopada, kada se dodjeljuju nagrade. Potom odlazi u riječko Art-kino, gdje će se 4. i 5. listopada prikazati dokumentarac "Budućnosti filma" Michaela Palma, te izbor nagrađenih filmova s ovogodišnjeg festivala. Ulaz na sva događanja je slobodan.