Premijera "Tko pjeva, zlo ne misli" u zagrebačkom HNK

Zagrebački HNK sinoć je bio u znaku svoje najiščekivanije premijere na početku sezone - predstave "Tko pjeva, zlo ne misli" - nastale prema kultnom filmu Kreše Golika,  jednom od najgledanijih u povijesti hrvatske kinematografije.

Kultni roman Dnevnik malog Perice, Vjekoslava Majera prema kojem je Golik prije 47 godina snimio film, na kazališne ga je daske preselio redatelj Rene Medvešek.

Vjernim transponiranjem na pozornicu središnjeg zapleta šarmantnog filmskog ljubavnog četverokuta, uz pomno odabran postav, Medvešek je u HNK-u Zagreb postavio toplu glazbenu komediju koja u vatrometu glumačkih bravura Zrinke Cvitešić, Dušana Bućana, Ivane Boban i Krešimira Mikića vješto i uz puno autentičnog humora spliće i raspliće sudbine zagrebačkog gornjogradskog bračnog para Šafranek Ane i Franje, Anine sestre usidjelice Mine, te slučajno u njihov život zalutalog gospona Fulira.


Redatelj Medvešek nije imao lak zadatak: predstavu inspiriranu jednim od najgledanijih hrvatskih filmova svih vremena kazališna će publika neizostavno dočekati s golemim "predznanjem", dobro poznavajući praktički sve replike i odnose i prije nego što su se zbili na sceni. Naša međunarodna glumačka zvijezda Cvitešić se nada da će se ljudi malo podsjetiti da treba malo više pjevati i veseliti se u životu.

Izmjenjivale su se na pozornici zgode i nezgode obitelji Šafranek, tajna ljubav gospona Fulira i Ane i Minina čežnja da se konačno uda. Pozornicom su odjekivali poznati songovi, ali i zarazan Franjin smijeh kojem ni publika nije odoljela.

Prva ovosezonska premijera zagrebačkog HNK, zasigurno, će biti i novi kazališni hit. Da je interes za taj komad golem pokazuju dvije potpuno rasprodane pretpremijere što, uz premijernu izvedbu koja je digla publiku na noge, signalizira da je tom adaptacijom HNK Zagreb dobio predstavu koja bi mogla steći kultni status i postati jedno od onih kazališnih ostvarenja koja se godinama pamte.