'Nema života na Marsu', nova predstava varaždinskog HNK

Nova se kazališna sezona zahuktava diljem Hrvatske, te je tako izvedena i prva premijera varaždinskog HNK. Ljubavna komorna drama pod nazivom 'Nema života na Marsu' nastala je prema teksu Une Vizek za koji je osvojila treću nagradu za dramsko djelo 'Marin Držić' za 2015. godinu.

Klasična je to i tragična priča o dvoje kretena, kako kaže autorica, sredovječnih kolega, stabilnih i čvrstih, odgovornih i pametnih, obiteljskih ljudi. Tema teksta je jedan ljubavni odnos između kolega u uredu koji su 10 godina zajedno u uredu, a odjednom se zaljube. I u jednom trenutku oni se ništa ne usude napravit i razdvoje se na svoje unutarnje i na svoje vanjske ličnosti koje su u konstantnom jednom dijalogu i borbi do kraja komada, objašnjava redateljica Marina Pejnović.

Kako se nositi s vrućom situacijom, kako postupiti? Vanjske likove utjelovljuju Barbara Rocco i Robert Plemić. Bilo je zanimljivo zato jer zapravo nas četvero glumi dva lica. Dakle, svako lice ima svoje vanjsko i unutarnje. To je stvarno bilo zanimljivo. Evo, nisam još nikad takvo što radila i bilo je užasno interesantno, kaže Barbara, Ona u predstavi. Robert, On u predstavi, dodaje: Došli smo u dodir s jednim dosta neobičnim tekstom koji je, možda, u nekoj svojoj osnovi primjereniji za radijsko izvođenje. Ali bi možda lakše bilo raditi kad bi ga igrala dva lica. Dakle, igrali bi i ono što jesu u stvarnosti i ono svoje unutarnje. Naša  se redateljica Marina opredijelila za četvero glumaca, prionuli smo poslu. Uz neke intervencije u tekstu, mislim da smo uspjeli napraviti jednu malu, zgodnu, kompaktnu predstavu od kojih sat vremena.

Dok dva vanjska lika reagiraju na jedan, dva unutarnja lika, jednako vidljiva na sceni, progovaraju na drugi način. Katarina Strahinić je Onana u predstavi, dok je Onan Jan Kerekeš. Njihovili likovi, kako kaže Katarina, izgovaraju sve ono što Ona i On ne mogu izgovorit. I to je zanimljivo – igrati nešto što inače igraš kao glumac bez riječi i sad to sve otjeloviš… Jan naglašava da su unutarnji likovi nešto mlađi, možda zgodniji…  to će prosuditi generacije. No, definitivno slobodniji i mislim hrabriji u puno situacija. Tko će od njih na kraju pobijediti, u vremenskim blokovima koji obuhvaćaju godinu dana njihova života i rada u uredu, te kako se sve moglo dogoditi u izmaštanom trenutku ili pak snu? Otkriva prva ovosezonska varaždinska premijera koja je najavila programski smjer predstojećeg repertoara.

Na sceni Rogoz, bogatu sezonu otvorila je ljubavna komorna drama Une Vizek. Priča o čudima koja se mogu dogoditi u glavi, paralelnim svjetovima koji se mogu razviti, dok su oko nas samo spisi i klamerica.