Osijek i Subotica zajedno u projektu obnove secesijske baštine

Osijek i grad prijatelj Subotica ponose se svojom secesijskom kulturnom baštinom, što je ishodilo zajedničkim projektom dvaju gradova i njihovih turističkih zajednica 'Subotica Osijek Secession Tourist Route', čija je uvodna konferencija održana u osječkome Muzeju Slavonije.

Prekogranični projekt S.O.S. ukupno je vrijedan 8 milijuna kuna, od čega su 85 posto bespovratna sredstava EU fondova. Kako je istaknula pročelnica osječkog gradskog Upravnog odjela za EU projekte i gospodarstvo Kornelija Mlinarević, tim će se novcem u dvije godine obnoviti Sakuntala park u Osijeku, pripremiti dokumentacija za obnovu i turističku valorizaciju Gradske kuće u Subotici,  educirati zaposlenici u kulturi i turizmu te promovirati secesijska turistička ruta. Usto, planira se urediti memorijalna secesijska soba, pokrenuti izrada replika secesijskih predmeta i nakita kao suvenira te organizirati putujuća izložba o secesiji.

Najviše novca, 2 600 000 kuna, izdvojit će se za secesijski parkovni dragulj Sakuntala park čija će se obnova temeljiti na Axmannovoj viziji i projektu, ali  i prilagoditi današnjem vremenu.

Nositelj je projekta 'Subotica Osijek Secession Tourist Route' osječka Turistička zajednica, a direktor Saša Uranjek ističe kako im je cilj stvoriti zanimljiv i atraktivan turistički proizvod koji će povezivati Osijek i Suboticu. Podsjećajući da Sakuntala park označava početak najdužeg secesijskog niza kuća u ovom dijelu Europe, izrazio je nadu da će projekt biti dodatan motiv vlasnicima zgrada u Europskoj aveniji da se priključe inicijativi obnove pročelja koju je pokrenula osječka gradska uprava.