Frizure protkane prošlošću

Zagrebačka frizerka Anđela Potočki izučava i oživljava svijet tradicijskih frizura.

Ono što Anđela Potočki radi s kosom prava je umjetnost i to najčešće umjetnost protkana prošlošću. Uvijek je frizerska struka umjetnost, nekada u avangardnom izdanju, nekada u klasičnom i nekada u tom tradicijskom, sve su one povezane zajedno i sve čine jednu cjelinu,  ističe. Želja da nauči tradicijsko češljanje, kojim se vrlo rijetko danas frizeri bave, odvela ju je prije sedam godina na seminar tradicijskih frizura u Vinkovce. Otkrila sam mnoge tajne koje do tada nisam znala, koje su vrlo jednostavne, a opet zahtjevne toliko da ne možeš sam proniknuti u to.  Tada se zaljubila u takve frizure, a ljubav traje i danas. svoje znanje i ljubav prenijela je i na suvremene frizure – nekad dnevnu, nekad večernju, ali uglavnom u avangardu i tu avangardu šaljem svugdje po svijetu…

Umjetnost koju unosi u izradu tradicijskih frizura prepoznata je i od strane Udruženja likovnih umjetnika - ULUPUH-a. Anđela je jedna od samo dvoje frizera u toj prestižnoj udruzi. Frizure koje su nekada osmišljavale i izrađivale žene i djevojke radile su se i po tjedan dana i tada i danas bile su vrijedne divljenja. Te frizure su zaista dio naše povijesti i nema nigdje u svijetu takvih firzura kao što mi imamo, pogotovo u Slavoniji, Baranji, Srijemu.  Iako su se radile u svim krajevima Hrvatske, te slavonske bile su najzahtjevnije.

Za gledatelje Dobrog jutra Anđela je na Laninoj kosi vješto splela frizuru koja se naziva Coca i dolazi iz Velike Kopanice. To je frizura za mlade djevojke i radi se od puno malih pletenica koje se zajedno upletu u dvije velike te se na stražnjoj strani glave posloži u jednu finu izvedbu…  Anđela naglašava da sav nakit koji se stavlja na te tradicijske frizure je zapravo dosta bogat, puno cvijeća, a najčešće umjetnog od voska napravljenog. Frizure se kite i sezonskim cvijećem. Zna se točno što se stavlja na tradicijske frizure.  Još primjećuje da vrlo malo mladih frizera želi svladati umijeće spravljanja ovih lijepih frizura, čim spomenete tradiciju misle da je to ono out, a to nije. To je zapravo nešto što bi svaki frizer u školi morao naučiti, barem osnovne.  Jer, kako kaže,  kada ih naučiš shvatiš da iz njih možeš crpiti godinama nekakvu novu tehniku i novo znanje i nove frizure koje mogu biti uvijek moderne i svjetske i uvijek nosive.

Frizure koje su protkane prošlošću danas su zaista poput umjetnosti. Anđela Potočki i tek nekolicina njoj sličnih zaljubljenica u tradiciju te frizure će nastaviti oživljavati u sadašnjosti. A svima koji to žele spremno će to vrijedno znanje prenijeti.