Tartufi kao turistička atrakcija Istre

Malo mjesto u Istri, podno Motovuna, Livade, poznato je po tartufima pa ga često nazivaju i središtem svijeta bijelog tartufa. Počela je sezona te gljive, a s njom i tradicionalni Dani tartufa koji traju do sredine studenoga kada Livade pohode mnogobrojni posjetitelji. Tartufarstvo je uvelike pridonijelo i razvoju ovoga kraja, posebice turizma.

U dolini Mirne i u Motovunskoj šumi počela je nova sezona tartufa. Stoga mnogi mještani Livada i okolice sa svojim posebno dresiranim psima odlaze u šumu u potragu za tartufima koji rastu ispod zemlje.

Livade žive tartuf. Ovdje je tartufarstvo kultura i stoljetna tradicija. Zahvaljujući tartufu, čija cijena za kilogram doseže i do dvije tisuće eura, razvija se cijeli ovaj kraj, a posebice turizam. Nekada se, osim u istarskim toplicama, nije imalo gdje prespavati, a danas se u okolici Livada nudi 260 kreveta u vilama i privatnom smještaju.

Danas u Livadama zbog velikih migracija nakon Drugog svjetskog rata živi svega 170 stanovnika. Uglavnom se bave poljoprivredom.

Za dva mjeseca trajanja Dana tartufa ovdje očekuju više od 30 tisuća posjetitelja iz zemlje i inozemstva. Stoga općina Oprtalj namjerava  proširiti ponudu otvaranjem višenamjenskog muzeja o tartufima, Parenzani, maslinarstvu i vinogradarstvu, kod stare škole urediti park za turiste te u komunalnu infrastrukturu uložiti 7 milijuna kuna.