Žar ptica sezonu otvara dječjim mjuziklom 'Mala sirena'

Zagrebačko Gradsko kazalište Žar ptica novu sezonu 2017./18. otvara u četvrtak premijerom dječjeg mjuzikla 'Mala sirena' koji po popularnoj bajci slavnog danskog pisca Hansa Christiana Andersena 180 godina nakon što je napisana postavlja redateljica Iva Srnec.

Svako dijete zna priču o najmlađoj kćeri kralja mora, koju svi od milja zovu Mala sirena. U silnoj želji da upozna nešto više, veće i čarobnije od morskog kraljevstva njezina oca - vanjski svijet - Mala sirena odluči učiniti sve da postane čovjek i da kopneni svijet postane njezin dom.

Hoće li uspjeti ostvariti svoje snove? Hoće li sve biti točno onako kako je zamišljala i željela? To ćemo vidjeti. Pratit ćemo Malu sirenu na njezinu putovanju i uz nju mnogo toga naučiti. Uvjerit ćemo se kako je važno biti hrabar, imati dobro i plemenito srce i kako je važno slijediti svoje snove, ali isto tako shvatit ćemo kako je najvažnije vjerovati u sebe, u snagu u nama samima i ljepotu u našim srcima, stoji u najavi.

Mlada redateljica Iva Srnec, prema dramaturškom predlošku Marijane Nole, 'Malu sirenu' u Žar ptici postavlja kao scenski mjuzikl za koji je glazbene brojeve skladao, te neke od njih u ulozi maestra Hobsa uživo na sceni i izvodi, glazbenik Stanislav Kovačić.

Raspjevanu glumačku ekipu u ulozi Male sirene predvodi Sanja Crljen, njezinu sudbinsku ljubav Leopolda tumači Zoran Pribičević, a kralja Neptuna Berislav Tomičić. U ulogama drugih dviju sestara sirena su Gorana Marin i Petra Vukelić. Ostale uloge igraju Vesna Ravenšćak Lozić, Petar Atanasoski, Marko Hergešić i Paola Slavica.

Scenografiju i kostime napravio je venezuelanski slikar sa dugogodišnjom zagrebačkom adresom Alejandro Patricio Aguero Marino. Koreografkinja je Irena Mikec, a dizajnerica rasvjete Vesna Kolarec.

Prvi puta objavljena 1837., bajka o Maloj sireni itekako je i danas aktualna jer govori o problemima s kojima se i današnja djeca i mladi u velikoj mjeri susreću. Ona se bavi propitivanjem drugog i drugačijeg, predstavlja nam društvo koje postaje sve više zatvoreno, a sve manje tolerantno, gdje različitosti postaju prepreka u komunikaciji i izgradnji jednog kvalitetnijeg društva temeljenog na poštivanju osnovnih ljudskih prava, napominju iz Žar ptice.