Talijanska drama izvodi Brešana: kad Hamlet igra u Merdusci di Sotto

'La rappresentazione dell'Amleto nel villaggio di Merduscia di Sotto' ili Brešanova 'Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja', prva je ovosezonska premijera Talijanske drame HNK Ivana pl. Zajca. Večeras će se po prvi puta ova drama izvesti na talijanskome jeziku, odnosno istromletačkome narječju.

Redatelj je Firentinac s diplomom Fakulteta dramskih umjetnosti u Skopju Luca Cortina, a grotesknu je Brešanovu tragediju za ovo uprizorenje prilagodila Željka Udovičić Pleština. Cortina kaže kako su ovome kultnom djelu hrvatske dramske literature pristupili na suvremeni kritički način. Naša predstava kirurški analizira socijalna, kulturološka i etička pitanja, prije nego ona politička, odnosno nataložene odnose koji onemogućuju rađanje i život slobodnih i socijalnih veza. U ansamblu smo, uz pažljivo razumijevanje, pronašli vrijednost koja je puno šira od komičnog pečata teksta, zaključuje Cortina.

Osim vremenski, radnja je premještena i prostorno - iz Dalmatinske zagore, negdje na područje Kvarnera i Istre. Time se naglašava univerzalnost predstave, smatra ravnateljica Talijanske drame Rosanna Bubola. Uz pomoć istromletačkog dijelekta, ona pomiče granice. Kombinacija je klasične glume i videoprojekcija. Posebna je i drugačija od svega što se do sada moglo vidjeti u produkciji Talijanske drame, kazala je Bubola.

U predstavi igraju Mirko Soldano, Lucio Slama, Ivna Bruck, Elvia Nacinovich, Bruno Nacinovich, Valter Roša, Giuseppe Nicodemo, Ilaria Genatiempo, Leonora Surian Popov, Anton Plešić i Denis Brižić. Originalnu glazbu skladao je Bruno Nacinovich, scenografkinja je Liberta Mišan, kostimografkinja Marita Ćopo, svjetlo je oblikovao Boris Blidar, a video Gregor Bogdanović.