Uskoro dokumentarni dugometražni film o Stevenu Spielbergu

U četrdesetgodišnjoj karijeri Steven Spielberg (70) je režirao desetke nagrađenih filmova, no nedavno se prvi put u karijeri našao s druge strane kamere za vrijeme snimanja dugometražnog dokumentarca o njegovoj filmografiji i privatnom životu, otkrivši pritom da mu je to iskustvo bilo neobično te da se osjećao pomalo nelagodno.

Dvostruki Oskarovac, redatelj filmskih uspješnica poput "Ralja", "Schindlerove liste", "Spašavanja vojnika Ryana", "Jurskog parka", filma "E.T." i brojnih drugih, glavni je lik dokumentarca jednostavnog naziva "Spielberg", na kojemu radi televizijska mreža HBO.

Ovaj je put slavni redatelj stao ispred kamera te s redateljicom i producenticom filma Susan Lacy ostvario gotovo 30 sati intervjua. Među sudionicima razgovora su uz Spielberga članovi njegove obitelji, prijatelji i filmski kolege.

Zanimljivo je biti s ove strane kamere, nakon što ste cijelu karijeru proveli tražeći teme i osobe za filmove. A sada kad sam se odjednom našao na vrućem stolcu, mogu reći da mi je pomalo neobično i nelagodno, rekao bih i zastrašujuće, kazao je Steven Spielberg.

Redateljici Lacy među ostalim je pripovijedao o tomu što ga je poticalo i nadahnjivalo za snimanje filmova, iznio je brojne pojedinosti o privatnom životu, odnosu s glumcima i kolegama redateljima, otkrivši na koji ga je način rad na filmu promijenio.

Lacy je za film intervjuirala više od 80 osoba, od A-liste poznatih i slavnih, preko redatelja i producenata, do inženjera industrije, među kojima su Christian Bale, Drew Barrymore, Cate Blanchett, Francis Coppola, Daniel Craig, Daniel Day-Lewis, Brian de Palma, Laura Dern, Leo DiCaprio, Ralph Fiennes, Harrison Ford, Tom Hanks, Dustin Hoffman, Holly Hunter, Ben Kingsley, George Lucas, Liam Neeson, Martin Scorsese, Oprah Winfrey, Robert Zemeckis i brojni drugi.

Novi HBO-ov dokumentarni film "Spielberg" premijerno će biti prikazan na HBO-u 7. listopada. Produkciju potpisuju producentice Emma Pildes i Jessica Levin, a dokumentarac je uredila Deborah Peretz.