Bijela noć u Zagrebu - obiđite grad u ritmu umjetnosti


Obilje besplatnih kulturnih sadržaja očekuju Zagrepčane i njihove goste večeras u sklopu programa jednodnevnog besplatnog obilaska grada u ritmu umjetnosti pod nazivom "Bijela noć", kojim se Zagreb u subotu pridružuje svjetskoj inicijativi "Nuit Blanche", te Dana otvorenog trga koji će u nedjelju u organizaciji Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u Zagrebu po četvrti puta okupiti institucije iz susjedstva u jedinstvenom kulturnom događaju predstavljanja svojeg djelovanja širokoj publici.

Projekt "Bijela noć", nastao u Parizu te u kratkom roku preuzet diljem svijeta, od Montreala preko Rige do Melbournea, u Zagrebu se ove godine održava treću godinu za redom, a ujedinit će u subotnjim popodnevnim i noćnim satima raznovrsne umjetničke intervencije, kulturna događanja, performanse i instalacije na 13 lokacija u gradu. Skriveni kutci Zagreba, njegove ulice i trgovi, uz pomoć raznih svjetlosnih instalacija, performansa i intervencija postat će svojevrsne urbane oaze u Donjem gradu koje će posjetitelji moći istražiti te uživati u umjetnosti i kulturi u večernjim satima, u noći 30. rujna, od 19 do 01 sat.

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu, Paviljon na Zrinjevcu, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Trg Josipa Jurja Strossmayera, spomenik Nikoli Tesli u Teslinoj ulici, Trg kralja Tomislava i Francuski paviljon neke su od lokacija koje će umjetničkim intervencijama u javnom prostoru dobiti potpuno novi vizualni identitet. Program pogledajte ovdje.