Brešanov Hamlet stigao u selo 'Merduscia di Sotto'

Kultnu Brešanovu dramu "Hamlet u selu Mrduša Donja" dosad smo vidjeli i na filmu i u kazalištu, ali do sinoć, nikada na način kako su predstavu obradili u riječkom HNK "Ivana Plemenitog Zajca". "Hamleta iz Mrduše Donje" glumci Talijanske drame izveli su na talijanskom i to, već gotovo zaboravljenom, istro-mletačkom narječju.

Prijevod na istro-mletački napravili su Rosanna Bubola i ansambl Talijanske drame. Redatelj je Luca Cortina, a djelo je adaptirala Željka Udovičić Pleština. Glumci su Mirko Soldano, Lucio Slama, Ivna Bruck, Elvia Nacinovich, Bruno Nacinovich, Valter Roša, Giuseppe Nicodemo, Ilaria Genatiempo, Leonora Surian Popov, Anton Plešić i Denis Brižić.

Iz Dalmatinske zagore radnja Brešanove drame preselila se u selo oko Istre i Kvarnera. Osim drugačijeg jezika, ovdje je intrigantan i spoj klasične glume i videoprojekcija. Uz dva i pol sata burne dramatike na sceni i nakon više od pola stoljeća izvođenja, Brešanov Hamlet publici je zanimljiv i pokazuje da je tema primitivizma u društvu i dalje aktualna.

Predstava "La rappresentazione dell’Amleto nel villaggio di Merduscia di Sotto / Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja" oduševila je svakim svojim segmentom.