'Darujmo ružičasti život'

Danas u 11.30 na Zimskom plivalištu Mladost, na Trgu Krešimira Ćosića 10 u Zagrebu, ružičastom četvrtinom vaterpolo utakmice najavit će se humanitarna kampanja 'Darujmo ružičasti život' kojom se obilježava ulazak u ružičasti listopad.

Kampanju su pokrenuli udruga Europa Donna Hrvatska i Solgar kako bi prikupili novac za kupnju aparata za intraoperativno zračenje, a kojom se želi i potaknuti svijest žena i muškaraca o važnosti prevencije raka dojke i brige o vlastitom zdravlju. Tema ovogodišnje kampanje bit će 'Rak dojke ne bira spol'. Naime, iako je rak dojke kod muškaraca zastupljen sa svega 1% od svih karcinoma dojke koji se godišnje otkriju, broj oboljelih je, kao i kod žena, u porastu. Svijest muškaraca o navedenoj bolesti je puno manja nego kod žena, a muškarci se javljaju liječniku u kasnijoj fazi, kada je bolest najčešće već proširena. Stoga je vrlo važno podizati svijest o samopregledu, ali i educirati muški dio populacije da niti oni nisu pošteđeni od karcinoma dojke.

Našim uspješnim vaterpolistima Luki Bukiću (srebrena olimpijska medalja), Ivanu Marceliću (svjetski prvak 2017.), Petri Bukić i Dini Lordan te izbornicima Ivici Tucaku i Miji Šimunić u bazenu će se pridružiti brojni obožavatelji vaterpola iz javnog života: Sandra Perković, Mario Petreković, Rene Bitorajac, Marko Šapit, Goran Karan, Dušan Bućan, Franjo Ridjan, Dubravko Šimenc, Olja Vori i Nataša Desnica.

Više o ružičastoj utakmici i akciji za Dobro jutro, Hrvatska govorili su Vesna Ramljak, predsjednica udruge Europa Donna i Ivica Tucak, izbornik Hrvatske vaterpolo reprezentacije: