Nacionalni tjedan dojenja

Program obilježavanja Nacionalnog tjedna dojenja (od 1. do 7. listopada) u suradnji Grada Zagreba s Udrugom RODA, Hrvatskom udrugom grupa za potporu dojenju HUGPD i zdravstvenim ustanovama doprinosi nizom aktivnosti tjednu dojenja. U sklopu tjedna održava se i kampanja 'Možeš i ti'.

Tema tjedna je održivo partnerstvo kojeg nema ako cijela zajednica ne sudjeluje. Tako će tijekom Tjedna majke s iskustvom, liječnici i patronažne sestre voditi edukativne radionice i predavanja kako bi se javnost informiralo o dobrobiti dojenja za dijete i majku. Na predstavljanju porgrama, 30. rujna, izvršna direktorica Udruge Roda, Ivana Zanze naglasila je kako je važno da pogotovo majke vide unaprijeđenje kroz tečajeve, radionice i laktacijske ambulante gdje se mogu javiti ukoliko imaju problema. Da je dojenje u prvim danima izrazito važno, govori činjenica kako bi se na godišnjoj razini moglo sačuvati i do 800 tisuća života u svijetu. Kako je to u Hrvatskoj? Voditeljica Jedinice za intenzivno liječenje novorođenčadi u bolnici Sveti Duh, Anita Pavičić Bošnjak objasnila je kako je Hrvatska sretna da su sva rodilišta prijatelji djece što znači da sva rodilišta promiču dojenje. Ambasadorica kampanje 'Možeš i ti', Mirna Medaković Stepinac svjedočila je koliko je važna podrška obitelji i patronažne sestre nakon niza problema s kojima se susrela prilikom dojenja.

Grad Zagreb kao prijatelj djece i dojenja pokrenuo je i Facebook stranicu – 'Dojenje je zakon', kroz koju će nastaviti sve aktivnosti unaprjeđenja dojenja. Popis aktivnosti ovogodišnjeg tjedna možete pronaći ovjde.

Mirela Šentija Knežević, viša stručna savjetnica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Zagreba i Božena Vrabec, glavna sestra doma zdravlja Zagreb Zapad za Dobro jutro, Hrvatska govorile su o važnosti dojenja i ovogodišnjem Tjednu: