Kako potaknuti energetsku obnovu zgrada

Kako pokrenuti i osigurati financiranje energetskih projekata, kako potaknuti energetsku obnovu zgrada te kako inovacijama u energetici pokrenuti gospodarski rast samo su neke od tema Croenergy2017 konferencije. Konferencija počinje sutra, 3. listopada, a održava se uz uz potporu Europskog udruženja energetskih agencija i regija FEDARENE.

CROENERGY2017 održava se u Energetskom centru Bračak od 3 - 5. listopada 2017. godine u Zaboku, a pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i uz potporu Europskog udruženja energetskih agencija i regija FEDARENE.

Konferencija je podijeljena na niz interaktivnih predavanja i radionica, usmjerena na B2B komunikaciju i umrežavanje u cilju ostvarivanja novih modela financiranja s ključnom temom poticanja energetske učinkovitosti u zgradarstvu i inovativnim financijskim instrumentima u kontekstu poticanja investicija. Na samom početku Konferencije, sekcija - Energija, gospodarstvo, financiranje, dat će odgovore na najčešća pitanja postavljena prilikom financiranja energetskih projekata, povezivanja energetske obnove i gospodarskog razvoja te objasniti koji su ključni koraci u uspješnom osiguranju financijske konstrukcije projekata.

Croenergy konferencija održala se po prvi puta još 2011. godine u Cavtatu s ciljem stjecanja i prikupljanja znanja o financiranju energetskih projekata. Bilo je to vrijeme početaka europskog financiranja i projekata te intenzivne pripreme za pristupanje EU. Na konferencijama koje su slijedile - Tuheljske toplice 2013. i Zagreb 2015. pokazana je najbolja europska i hrvatska praksa, ali i sve veći broj projekata koje je provodio REGEA tim.

Ove godine konferencija ide korak dalje i poprima oblik financijskog foruma na kojem će se okupiti privatni sektor sa već isprofiliranim projektima s financijskim sektorom. Na panelima sudjeluju vodeći stručnjaci i predstavnici nadležnih ministarstava (MRRFEU i MGIPU), državnih agencija, poslovnih i razvojnih banaka, Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije te gospodarskih subjekata. Konferenciju je u emisiji Dobro jutro, Hrvatska najavio dr. sc. Julije Domac, ravnatelj REGEA-e i predsjednik FEDARENE.

Regionalna energetska agencija sjeverozapadne Hrvatske, REGEA, u proteklih 9 godina djelovanja pozicionirala se kao jedna od najuspješnijih energetskih agencija u Europi s više od 400 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava koje je osigurala za provedbu projekata. Ukupna vrijednost do sada realiziranih projekata iznosi 800 milijuna kuna, a godišnji proračun Agencije, koja danas ima više od 30 djelatnika, od njezinih početaka povećao se čak 20 puta.

Regionalna energetska agencija Sjeverno zapadne Hrvatske osnovana je putem inicijative EU-Inteligentna energija za Europu, a osnivači su joj četiri zupanije. Jedan od njenih projekata je i projekt NEW LIGHT koji na razini 57 jedinica gradova i općina ima cilj modernizirati javnu rasvjetu u mjestima tih županija. Kada padne mrak i upale se rasvjetna tijela na ulicama naših gradova ne razmišljamo puno o tome kakva su to rasvjetna tijela koja nas okružuju, koliko svjetlosnog onečišćenja stvaraju, te koliko ih plaćamo? Projekt 'New Light' odlučio se baviti upravo tim pitanjima.

57 jedinica lokalne samouprave ima jedan zajednički cilj - modernizirati sustav javne rasvjete. Kako bi se to dogodilo trebaju se izraditi detaljni enegetski pregledi, akcijskih planova i na koncu izrada dokumentacije za pokretanje postupka javne nabave. Detaljnim energetskim pregledima dobit će se slika s terena koja će jasno pokazati što i kako treba modernizirati, te koje će se sve uštede postići takvom modernizacijom javne rasvjete. Ovaj projekt poseban je i zbog svoje veličine, jer uključuje čak 57 gradova i općina. Realizacija projekta je u puno zamahu, a javnoj rasvjeti svi stanovnici spomenutih županija mogu se veseliti do kraja 2020. godine.