Parfemi, toaletne i kolonjske vode puni kemikalija i štetni za zdravlje

Premda vaš parfem ili dezodorans čarobno mirišu, vrlo je vjerojatno da su prepuni kemikalija i toksičnih sastojaka koji mogu biti vrlo štetni za zdravlje.

Svaka treća osoba povremeno zbog osjetljivosti na sastojke parfema doživi simptome poput glavobolje, svrbeža ili astme, tvrdi Kate Grenville, autorica knjige 'The Case Against Fragrance', a podatke temelji na provedenim istraživanjima, piše Independent. Odvojena studija iz 2014. upućuje na to da čak tri četvrtine žena koje pate od migrena uzrokovanih raznim mirisima, tvrde da je najčešći okidač parfem.

Parfemi sadrži kemikalije poput formaldehida, toluena, metilen klorida, benzaldehida i ftalata. Spomenute kemikalije mogu prouzročiti čitav niz štetnih posljedica, koje zahvaćaju respiratorne organe, jetru, bubrege, živčani sustav i reproduktivne organe. Mogu poremetiti funkciju endokrinog sustava, a neka su ih istraživanja povezala s neplodnošću i razvojem nekih vrsta karcinoma.
No ne vreba opasnost samo iz parfema. Umjetnih mirisa ima i u osvježivačima prostora, kozmetici, omekšivačima rublja, deterdžentima za pranje rublja, mirisnim svijećama....

Proizvođač ne mora nužno otkriti sastojke bilo kojeg parfema ili higijenskog proizvoda koji se odnose na izraz miris (fragrance) jer su oni poslovna tajna.
Nedavno je svjetska organizacija Environmental Working Group objavila da parfemi i ostali mirisni proizvodi sadrže prirodne mirisne esencije, no samo u tragovima te da je u parfemima puno više sintetičkih kemikalija koje se ne navode u deklaracijama. Francuska udruga UFC-Que Choisir, jedan od najprestižnijih europskih predstavnika u svojoj branši, objavila je popis kozmetičkih proizvoda u kojima se mogu naći sastojci štetni za ljudsko zdravlje.