Dječji tjedan 2017. pod motom 'Ljubav djeci prije svega'

Pod motom 'Ljubav djeci prije svega' Savez DND-u suradnji s DND u gradovima i općinama već više od 30 godina prvi puni tjedan u listopadu organizira Dječji tjedan. Nizom akcija i aktivnosti za djecu i s djecom nastoji se skrenuti pozornost najšire društvene javnosti na položaj djece u društvu. Dječji tjedan započinje 'Međunarodnim danom djeteta' (ponedjeljak – prvi dan u Dječjem tjednu). 
 


Odjel za rad s djecom i mladima Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek u suradnji s Muzejom likovnih umjetnosti i Športskom udrugom slijepih 'Svjetlost' obilježava Dječji tjedan i organizira kreativne radionice pod nazivom 'Ljubav djeci prije svega' koje će se održavati tijekom cijeloga tjedna u prostorima Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek i Muzeja likovnih umjetnosti. 
 
Trajni ciljevi Dječjeg tjedna i ove godine su: 
       • usmjeriti pozornost najšire javnosti prema ostvarivanju prava, potreba
          i aktivnosti s djecom i za djecu,
       • organizirati u tim danima posebne i prigodno odabrane igre, priredbe i
          stvaralačke aktivnosti djece i za djecu,
       • pokrenuti nove akcije od šireg značaja za razvoj i odgoj djece,
       • poticati volonterski društveni i stručni rad odraslih s djecom, kao i
          aktivnu participaciju djece u aktivnostima lokalne zajednice i šire,
       • te da se dodatno u javnosti ističe i poruka, koja izražava glas djece: 
         Odrasli, imajte u vidu i naše prijedloge!

I izložba slikovnica 'Put oko svijeta u 100 slikovnica' u Galeriji Učiteljskog fakulteta u Zagrebu dio je programa obilježavanja Dječjeg tjedna 2017. Izložba je presjek slikovnica objavljenih od 1950. do 1980. iz bogate arhivske zbirke Saveza društva 'Naša djeca' Hrvatske. Likovni umjetnik Ivan Vitez autor je postava. Izložba je otvorena za sve građane do 8. listopada, a u sklopu izložbe bit će organizirane i radionice ilustracije, dizajn-produkta i slikovnice/dječje knjige kao likovno-kreativan poticaj djetetu. Radionice će voditi umjetnici: Ivan Vitez, Latica Vitez i Goranka Vlahović, a namijenjene su djeci trećih i četvrtih razreda osnovnih škola. 
 
O izložbi i Tjednu su za Dobro jutro, Hrvatska govorili su autor izložbe Ivan Vitez i Snježana Krpes, tajnica Saveza društva Naša djeca Hrvatske.