Počeo Tjedan cjeloživotnog učenja

Pod sloganom 'Provježbaj mozak' počela je nacionalna obrazovna kampanja 11. Tjedan cjeloživotnog učenja, koju zajedno s partnerima organizira i provodi Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih. Sve do  8. listopada diljem Lijepe naše održavat će se nekoliko stotina različitih aktivnosti.

U okviru Tjedna, pod sloganom PROVJEŽBAJ MOZAK!, održat će se nekoliko stotina besplatnih aktivnosti (radionica, tribina, sajmova učenja, okruglih stolova), a sve sa svrhom motiviranja građana na uključivanje u proces učenja. Niska stopa uključenosti hrvatskih građana u neki oblik cjeloživotnog učenja već duže je vrijeme prepoznana kao bitan problem hrvatskoga društva. Ovaj je problem posebice izražen imamo li na umu da je učenje, i to tijekom cijeloga života, nužan preduvjet funkcioniranja u suvremenome svijetu. Upravo je potreba za jačanjem svijesti o važnosti cjeloživotnog učenja bila poticaj za pokretanje Tjedna cjeloživotnog učenja.

Niz obrazovnih ustanova i ove će godine otvoriti svoja vrata i omogućiti potencijalnim polaznicima da se upoznaju s mogućnostima obrazovanja koje one nude. Najveći dio aktivnosti ove kampanje financira se iz Europskoga socijalnoga fonda putem trogodišnjega projekta pod nazivom Promocija cjeloživotnog učenja ukupne vrijednosti više od 11 milijuna kuna.

Jedna od najvažnijih aktivnosti, koja se već tradicionalno provodi u okviru Tjedna cjeloživotnog učenja, je dodjela nagrada 'Maslačak znanja' za postignuća u učenju odraslih osoba. Ovogodišnji su dobitnici nagrade Gordan Radić, Klaudija Gatarić i Sonja Šimatović. Radi se o pojedincima koji su odlučili proširiti svoja znanja i vještine, raditi na sebi i svome osobnomu razvoju. Pritom su morali preskočiti brojne zapreke, a rezultat njihove odlučnosti i ustrajnosti jesu brojne pozitivne promjene u njihovim životima.

Prvi put dodijelit će se i Priznanje za doprinos razvoju obrazovanja odraslih kojim se želi istaknuti, promovirati i odati priznanje pojedincima koji su, baveći se ovim područjem aktivno više od četrdeset godina, svojim radom i djelovanjem zadužili obrazovanje odraslih u Republici Hrvatskoj na stručnoj i znanstvenoj razini. Ovogodišnji dobitnici su: dr. sc. Nikola Pastuović, prof. emeritus iz Zagreba, za znanstveni doprinos razvoju obrazovanja odraslih, prof. Ljudevit Šimunović i prof. Josip Nakić Alfirević za doprinos razvoju prakse obrazovanja odraslih.

Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih u provedbi Tjedna cjeloživotnog učenja surađuje s nizom institucija i organizacija. Ovdje se posebice ističu regionalni koordinatori, ustanove za obrazovanje odraslih, koje s Agencijom surađuju na osmišljavanju i provedbi aktivnosti u okviru Tjedna, animiranju i motiviranju institucija na lokalnoj i regionalnoj razini te informiranju građana o mogućnostima učenja u njihovim sredinama. Jedan od najvažnijih partnera u provedbi Tjedna cjeloživotnog učenja je, već tradicionalno, Hrvatski zavod za zapošljavanje koji se sa svojim ispostavama diljem Hrvatske uključuje u kampanju organizacijom niza aktivnosti usmjerenih na promociju učenja i obrazovanja, posebice u svrhu povećanja zapošljivosti. U kampanju su uključeni brojni gradovi, a među njima i Čakovec. Kakav je program pripremila Gospodarska škola pogledajte u prilogu:
Veliku potporu kampanji dale su i osobe iz javnoga života - skijaš Ivica Kostelić, bivši plivač Gordan Kožulj, voditeljica Blaženka Leib i karatistica Maša Vidić, koji su ujedno promotori i ovogodišnje kampanje. Uz Gordana Kožulja, kampanju su u emisiji Dobro jutro, Hrvatska predstavio je i Mile Živčić, ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.