Yosuke Irie večeras u Kneževu dvoru

Japanski glazbenik Yosuke Irie svira shakuhachi, flautu izrađenu od bambusa. 30. rujna održao je koncert u Zagrebu, u sklopu obilježavanja Dana Japana u muzeju Mimara, a večeras svira u Kneževom dvoru u Dubrovniku.

Yosuke Irie je skladatelj i učitelj shakuhachia s osebujnim repertoarom od tradicionalne do suvremene glazbe. Uz koncerte u Japanu i nastupe na televiziji, svirao je i u više od 30 zemalja širom svijeta doprinoseći tako prijateljskim odnosima Japana s tim zemljama. Shakuhachi je japanska tradicionala faluta koja je iz Kine stigla u Japan početkom razdoblja Edo (17. st). Uglavnom se izrađuje od bambusa, a nakeda su insturment koristili isključivo budistički svećenici u svrhu meditacije. U posljednje vrijeme mnogi suvremeni izvođači koirste tradicionalne instrumente na nove, moderne načine, na primer u jazz, rock ili metal glazbenim izvedbama. Ovi novi sitlovi glazbenog stvaranja počeli su rpivlačiti mnoge nove ljubitelje, a japsneki tradicionalni instrumenti poput shamisena, kotoa ili shakuhachija postaju sve popularniji i prepoznatljivi širom svijeta.

Ulaz na večerašnji koncert u 21 sat je slobodan, a na programu su slijedeće djela: Mountain of Itsutsuki / Echo of Dust (Yosuke Irie), World Tree (Yosuke Irie), Moon Over the Ruined Castle (Rentaro Taki), Lost Gear (Yosuke Irie), Princess Mononoke (Joe Hisashi), Nesting Crane (tradicionalna), Ephemeral Ocean (Yosuke Irie), Phenomenon of the Earth (Yosuke Irie), God of Samurai (Yosuke Irie).

Gostujući u emisiji Dobro jutro, Hrvatska Yosuke Irie svirkom je najavio svoje koncerte: