'Nordijska mitologija' od danas i na hrvatskom jeziku

Hrvatsko izdanje Nordijske mitologije Neila Gaimana, jednog od najprodavanijih i najomiljenijih proznih djela 2017. godine, predstavljeno je večeras na promociji u Art caféu Crafter’s Lav.

U nadahnutom prikazu mitološke baštine drevnih Vikinga – od stvaranja svijeta, preko pustolovina Odina, Thora, Lokija, ostalih bogova i božica Asgarda, te njihovih saveznika i neprijatelja, sve do Ragnaroka, smaka svega - Gaiman objedinjuje pripovijesti za koje znamo iz posrednih, često neuskladivih izvora, u cjelovit prikaz slike svijeta onih Nordijaca kojih odavno više nema, ali čiju ljudskost prepoznajemo. Kozmički moćno u početku i svršetku, Gaimanovo najnovije djelo glavninom je trajanja počesto urnebesno smiješno.

Uspjeh knjige iznenadio je i pisca i njegove nakladnike na engleskom jeziku, pa se prvo izdanje u Sjevernoj Americi i Velikoj Britaniji u mnogim knjižarama rasprodalo unutar tjedan dana. Knjiga je mjesecima bila u vrhu ukupne ljestvice bestselera The New York Timesa, kao jedno od najvećih iznenađenja godine.

Istovremeno, Nordijska mitologija prvi je naslov nove nakladničke kuće na hrvatskoj sceni, Mitopeje. Pokrenuo ju je i vodi Gaimanov dugogodišnji prevoditelj i prijatelj Vladimir Cvetković Sever, kao posve novu paradigmu pristupa izdavaštvu. Mitopeja je neovisna o knjižarskim lancima Republike Hrvatske, bili oni posrnuli ili ne, a posvećena je donošenju minuciozno dorađenih prijevoda lijepe književnosti nadahnute mitološkom baštinom na hrvatski jezik.

Nordijska mitologija inicijalno će biti dostupna samo na promociji u Lavu i nigdje drugdje. Ovo prvo izdanje strogo je ograničeno na 500 primjeraka, tako da svaka knjiga nosi svoj redni broj, jer načinima izrade i postupcima dorade neće moći biti ponovljena. Izgled knjige do premijere se čuva u tajnosti.
Ni u čemu se nije štedjelo da Nordijska mitologija dođe u ruke onih koji još čitaju knjigu na hrvatskom u najboljem mogućem izdanju, jer je ideja Mitopeje reći, opipljivo, onima koji čitaju hrvatski: Vi vrijedite. Mitopejine knjige bit će dostupne svima koji čitaju hrvatski jezik, ma gdje bili, uz pouzdanu i povoljnu dostavu, od listopada 2017. nadalje.