Tarján – mađarsko selo, njemački preci

Jedva 60 kilometara sjeverno od Budimpešte nalazi se selo Tarján, gdje se dvije trećine od 2.700 stanovnika izjašnjava Nijemcima. Može se to odmah pogoditi po urednim ulicama s nizovima kuća i prozorima punim geranija, koje došljaka odmah podsjete na Bavarsku.

U mnogima od njih su stoljetne preše za vino, izlozi gdje se dugo moglo kupiti 'loden' za zimsku jaknu, knjigu na njemačkom ili originalni 'apfel-štrudl'. Nažalost, te kulturne tradicije već su pomalo bile u nestajanju, ali zahvaljujući trudu entuzijasta čuvara tradicija počinju oživljavati.  To je vrlo staro naselje, najvjerojatnije još iz II. stoljeća nove ere, a današnje ime mu se spominje u diplomama iz XIII. stoljeća i u dokumentima obližnjeg dvorca Tata 1426. Prvih 40 njemačkih obitelji doselio je grof Jószef Esterházy 1737.

Mještani su toliko ponosni na svoje korijene da godišnje na brojnim priredbama i susretima hvale svoje podrijetlo i sjećaju se onih zahvaljujući kojima se kulturom i tradicijama razlikuju od okoline. Zanimljivu reportažu o njima napravila je za međunarodni magazin 'Alpe Dunav Jadran' Zsuzsa Sári iz MTVA studija u Segedinu.