2. Zagreb Piano Duo Festival

Od 4. do 7. listopada u Zagrebu se održava drugi po redu Zagrebački festival klavirskih dua. Riječ je manifestaciji kakve su i u svjetskim razmjerima rijetke, a jedina je takva u Hrvatskoj. Posvećena je izuzetno atraktivnom, ali i zahtjevnom, klavirskom komornom muziciranju kada dvoje pijanista svira zajedno na jednom klaviru četveroručno ili na dva klavira.

Koncert otvaranja festivala, koji će se održati u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog 4. listopada, donosi glazbu inspiriranu raznim krajolicima, zemljama i njihovim ugođajima, a spektar izvođača polazi od najmlađih do eminentnih i etabliranih hrvatskih pijanista. Nastupaju četiri dua: Erin Bjelinski i Melina Cossetto, Krešimir Starčević i Danijel Gašparović, Duo Concordia kojeg čine Eva Kirchmayer-Bilić i Davor Ljubić te Kosjenka Turkulin i Iva Ljubičić Lukić, ujedno i umjetničke ravnateljice festivala.
Drugi koncert svojevrsni je 'izlet' festivala u 'sestrinsku' umjetnost pa će cjelovečernjim koncertom 6. listopada u Župi Bezgrješnog Srca Marijina na Jordanovcu, biti predstavljena glazba za orgulje četveroručno jedinstvenog hrvatskog orguljaškog dua Quattro obbligato - Mirta Kudrna i Elizabeta Zalović.

Posljednji koncert, ujedno i zatvaranje festivala, u maloj dvorani Vatroslava Lisinskog 7. listopada, posvećen je glazbi za dva klavira uz druge instrumente s vrlo atraktivnim programom. Klavirski duo Ivan Batoš i Danijel Detoni će uz violončelistice Zitu Vargu i Alju Mandič te hornista Viktora Kirčenkova izvesti Schumannovo djelo Andante i varijacije za taj neobični kvintet, a duo Kosjenka Turkulin i Iva Ljubičić Lukić će uz naratora Božidara Peričića i  Ansambl Glazbene staze izvesti omiljeni Karneval životinja skladatelja Camillea Saint-Saënsa.

Uz tri koncerta, festival će 4. listopada u Knjižnici Bogdana Ogrizovića, predstaviti i tribinu naslovljenu 'Zašto četveroručno?' na kojoj će se eminentni profesori Jelica Kuzmin, Emin Armano i Zoran Juranić osvrnuti na pedagošku, izvođačku i skladateljsku dimenziju četveroručnog muziciranja što će sigurno biti zanimljivo kako struci tako i ljubiteljima glazbe i komornog muziciranja.