Uredan radni stol, bez pametnog telefona - bolja koncentracija

Kada se moramo fokusirati na neki važan posao, najprije su nam potrebni mir i tišina, no po mišljenju njemačkih znanstvenika, za uspješane radne rezultate jednako je važno uredno radno okruženje, osobito radni stol.

Margit Ahrens iz Njemačke udruge za vježbanje memorije i koncentracije kaže da je vrlo važno radno okruženje održavati urednim. Znanstvenica savjetuje da pokušamo ustanoviti što nam iz okoline najčešće odvlači pažnju tijekom učenja ili posla te eliminirati ili smanjiti utjecaj takvih faktora. Ako vam prilikom učenja pažnju najviše odvlači računalo treba ga ugasiti, a isti je slučaj s glazbom, televizijom... Dakle, smanjiti na najmanju moguću mjeru svaku vrstu buke koja odvlači pažnju, kao i razgovor s kolegama na poslu ili ukućanima.

Posebnu 'opasnost' za odvlačenje pozornosti predstavlja pametni telefon prepun raznih sadržaja zbog kojih dolazi do fluktuacije pažnje. 'Stalna bojazan da ćemo nešto propustiti utječe na to da smo fokusirani na gadget umjesto na vlastitu produktivnost', kazala je Ahrens. Savjetuje se izbor mjesta isključivo za učenje ili posao jer nam u tom slučaju treba puno manje vremena za privikavanje na radnu atmosferu. Treba povesti računa i o dijelu dana u kojem nam je razina koncentracija najviša. Većina ljudi najbolje se na rad usredotočuje ujutro, kaže Ahrens. 'U tom slučaju nikada ne odgađajte teške zadaće ili pregovore i obavite ih prije ručka.', kaže znanstvenica.

Svi oni koji imaju problema s koncentracijom, nikako ne bi trebali raditi istodobno više stvari, unatoč tomu što je 'multitasking' u današnje vrijeme i poželjan i nužan, no često smanjuje koncentraciju. Umjesto istodobnog obavljanja zadaća, treba odrediti prioritete i rješavati ih zasebno. Na ovaj se način najčešće višestruko smanjuje vrijeme potrebno za njihovo izvršavanje.
Ahrens savjetuje da bi za što bolju koncentraciju soba u kojoj radimo trebala biti dobro prozračena te da će i kraće vježbe biti od koristi.