Što čitati: o odrastanju buntovnih mladića u Latviji ili o ljudima koji u teškim vremenima pokušavaju preživjeti

Književna kritičarka Jagna Pogačnik redovito u emisiji Dobro jutro, Hrvatska preporučuje što čitati. Danas preporučuje roman prvijenac mladog latvijskog pisca i jedan satirični roman hrvatskog autora.

Jānis Joņevs - Jelgava '94


Jānis Joņevs mladi je latvijski književnik radi kao copywriter, a uz to objavljuje književne recenzije te prevodi s francuskoga. Njegov književni prvijenac, roman 'Jelgava '94', bio je iznimno dobro primljen kod kritike i čitateljstva i danas u Latviji ima gotovo kultni status, a zaživio je i kao uspješna kazališna predstava. Nagrađen je s nekoliko važnih latvijskih književnih nagrada, a 2014. dodijeljena mu je i Nagrada Europske unije za književnost. Preveden je na nekoliko europskih jezika.

Autor je u lipnju ove godine gostovao u Hrvatskoj, na festivalu Vrisak u Rijeci, kada smo mogli saznati kako je zapravo želio postati rock zvijezda, a ne pisac, ali u tome nije uspio. Zato je rock'n'roll upleo u svoje pisanje. Bojao se, također, da će ovaj njegov roman biti loše prihvaćen i da će biti razumljiv tek užem krugu ljudi. No pokazalo se da njegov strah nije bio opravdan.

Prvo je želio napisati povijest heavy metala u Latviji, ali je sve krenulo drugim tokom. Riječ je, naime, o prvom latvijskom romanu koji na realističan i uvjerljiv način, prožet vrlo istančanim smislom za humor, prikazuje odrastanje u Latviji neposredno nakon raspada Sovjetskog Saveza. Radnja romana započinje 1994. godine u latvijskom gradu Jelgavi te tijekom nekoliko godina prati sazrijevanje pripovjedača i lokalnih tinejdžera koji su se pronašli u heavy metal glazbi te na taj način iskazuju svoj mladenački bunt.

Prkoseći svijetu oko sebe i 'uniformiranom' društvu koje ih okružuje, oni uporno odbijaju biti kao ostali, odrasli, no jesu li taj prkos i bunt samo prolazni mladenački hir ili je riječ o stanju duha koje pojedinca prati cijeloga života? Kroz intimnu ispovijest mladića koji sa svojim prijateljima dijeli isti glazbeni ukus i pripadnost istoj subkulturi, a sa autorom ime zbog čega roman svakako ima autobiografskih elemenata, Joņevs nudi i vješt, detaljan prikaz društvenih i ekonomskih prilika u malenoj, tek osamostaljenoj baltičkoj državi.

Univerzalna tema odrastanja; život tinejdžera koji ima prepoznatljiva opća mjesta gdje god se on odvijao - škola, otpor prema autoritetima, prijateljstva, zaljubljivanja, želja da se po nečemu postane poznat i drukčiji, glazba... Premda je, kako kaže, želio izbjeći političke teme i pripovijeda o mladiću koji posve ignorira političku situaciju oko sebe, ona se upliće u priču i postaje njezinom pozornicom. Kombinacija intimnog dnevnika momka koji vlastiti identitet pokušava pronaći ulaskom u subkulturu i gotovo dokumentarističkog prikaza početka nezavisnosti Latvije.


Ivica Ivanišević - Klanjam se


U provincijski gradić, prepunom tipičnih i živopisnih likova, negdje u srednjoj Europi sredinom tridesetih godina prošloga stoljeća stiže vijest da se dogodio vojni udar. Stanovnici grada zbog straha i konformizma nisu spremni na otpor, nego se uglavnom s time pomiruju ili se novom režimu dodvoravaju, odnosno pokušavaju se snaći u novim okolnostima. Britka i bezvremena satira o ljudima koji u teškim vremenima pokušavaju preživjeti. Humoristički roman o kukavičluku, protiv patetične koncepcije heroizma. Dinamično pripovijedanje, osebujni karakteri (mladi neshvaćeni umjetnik, učiteljica slomljena srca, mjesni svećenik, policijski načelnik, žene koje ostavljaju muževi...)