Tjedan češkog filma s recentnim naslovima u kinu Europa

Tjedan češkog filma posjetitelje će uvesti u bogati jesenski program zagrebačkog kina Europa - od 10. do 17. listopada predstatvit će se šest odabranih filmova recentne češke kinematografije.

Tjedan će otvoriti film 'Učiteljica', inspirirana istinitim događajem, priča je o snazi ljudskog karaktera iz radionice uigranog i višestruko nagrađivanog redateljsko-scenarističkog dvojca Jana Hrebejka i Petra Jarchovskog.Radnja filma smještena je u predgrađe Bratislave početkom osamdesetih godina. Kad nova, politički umrežena učiteljica dolazi u školu ravnateljica, uvjerena u njezinu korumpiranost saziva hitan sastanak i poziva roditelje da potpišu peticiju protiv nje, čime stavljaju na kocku budućnost svojih obitelji. Za ulogu omražene učiteljice Zuzana Maurery je dobila nagradu za najbolju glumicu na festivalu u Karlovym Varyma.

Slijedi jedan od najvećih novijih čeških kino hitova, 'Anđeo gospodnji 2', nastavak popularne božićne bajke o nespretnom anđelu Petronelu i njegovu prijatelju vragu Uriašu koja je prije desetak godina osvojila češku publiku. Anđeo Petronel i dalje radi na Rajskim vratima, ali misli da zaslužuje bolji posao, pa ga vrag počinje nagovarati da otrgne jabuku sa Stabla spoznaje, tako će znati sve ono što zna i Bog i dobiti priznanje koje zaslužuje. U njihovoj svađi jabuka padne na Zemlju, pa i njih dvojica moraju krenuti za njom.

Prikazat će se još jedna uspješnica – 'Dvojnici', koji se opisuje kao 'urnebesno smiješna kriminalistička komedija zabune o dva naizgled jednaka, ali potpuno različita muškarca', jedan je simpatični prevarant, a drugi srednjoškoslki profesor. Njihove se sudbine isprepletu u trenutku kad prevaranta zbog dugova na zub uzme mafijaš.

Bit će tu i film 'Podnevkinja', drama s elementima psihološkog horora, nadahnuta češkom folklornom legendom o mitskom biću koje odnosi neposlušnu djecu. U središtu je žena koja se, tražeći novi početak, s malom kćeri vraća u rodno selo svog muža, gdje upoznaje mjesnu čudakinju pomućenog uma. Redateljski prvijenac Jirija Sadeka premijerno je prikazan na festivalu u Karlovym Varyma, a glavna glumica Ana Geislerova bila je gošća jednog od prethodnih izdanja Tjedna češkog filma.

Iz programa se ističe i tjeskoban biografski film 'Ja, Olga Hepnarova' hvaljenih dokumentarista Tomaša Weinreba i Petra Kazde o posljednjoj ženi koja je smaknuta u Čehoslovačkoj nakon što je 1973. godine kamionom u centru Praga usmrtila osmero ljudi kao čin osvete društvu koje ju je cijeli život marginaliziralo.Ta je kontroverzna drama osvojila Češkog lava, najvažnijeg nacionalnog filmskog priznanja, za najbolji film, a izabrana je i za otvaranje prestižne Panorame prošlogodišnjeg Berlinalea.

Svim generacijama gledatelja namijenjena je animirana fantazija 'Neparožderi' slavne češke ilustratorice Galine Miklinove o malenim stvorenjima koja se hrane čarapama - ali samo jednu iz para. Film je snimljen u hrvatskoj koprodukciji, a animiranim junacima glasove su dali hrvatski glumci Goran Navojec, Maja Posavec i Žarko Potočnjak.