Kompulzivno prejedanje i kako ga pobijediti

Pilot program 'Zdravlje pri svakoj veličini' namijenjen je osobama koje pate od kompulzivnog prejedanja. Što je to i kako izgleda projekt doznala je ekipa Dobrog jutra.
 
 
Desetotjedni pilot program 'Zdravlje pri svakoj veličini' zasnovan je na principima novog, svjetski poznatog nedijetnog pristupa 'Zdravlje pri svakoj veličini' – 'ZA SVE'. Program će provoditi nutricionistikinja Maja Žanko na svojim radionicama, psihijatar dr. Hrvoje Handl i psihologinja Nikolina Essert na grupnoj terapiji, Tončica Šiškov terapijom pokretom i plesom i Ivana Kurtov, koja je zadužena za mindfulness.
  
Program je besplatan (uz D2 uputnicu), a provodi se u zagrebačkoj PB Sveti Ivan, svakog ponedjeljka i četvrtka od 16.30 do 20 sati (večera uključena). Program počinje 9. listopada, a traje sve do 14. prosinca, točno 10 tjedana. Informacije i prijave na e-mail: zdravljeprisvakojvelicini@gmail.com, kod prijave je nužno navesti svoj broj telefona, a broj mjesta je ograničen.
 
Program je namijenjen je punoljetnim osobama koje su u trajnoj borbi s kilogramima, koje posežu nekotrolirano za hranom i kada tijelo i razum kažu STOP. Osobama kojima je hrana stalna, prva i zadnja misao u danu, a čokoladna torta utjeha. Onima koje se srame svog tijela, čiji ih oblik drži u začaranom krugu dijeta ili koje zbog srama izbjegavaju jesti pred drugima te jedu u samoći. Svima kojima je vaga najljući neprijatelj bez koje ipak ne mogu (jer njen broj pokazuje koliko su uspjeli), kao i onima kojima je odjeća plašt za prikrivanje sebe, kojima je tjelesna aktivnost na dnu liste želja, a doživljavajući sebe lijenima, izmiče im osjećaj ugode bivanja u tijelu. Svima čiji je indeks tjelesne težine iznad 29.
 
Ciljevi programa su učiniti tijelo saveznikom i poduprijeti njegovu samoregulaciju (signaliziranje osjeta gladi i sitosti), zamijeniti uzaludnu borbu s kilogramima znanstveno utemeljenim alatima za stabilnu promjenu, ovladati emocijama i tako prekinuti lanac uzajamne sprege osjećaja i hrane, postići psihofizičku i emotivnu ravnotežu usvajanjem zdravih životnih navika.
  
Program je zasnovan na učenju primjene novog nutricionističkog pristupa intuitivnog jedenja, usvajanju i prakticiranju tehnike minfulness - svjesnog bivanja u sada i ovdje, prihvaćanju svog tijela kroz kreativni pokret i otkrivanju osjećaja užitka bivanja u njemu, usklađivanju tijela, emocija i uma uz pomoć grupne terapije i psihoedukacije.
  
Voditeljica projekta Maja Žanko, nutricionistkinja i Tončica Šiškov, terapeutkinja pokretom i plesom govorile su o programu u emisiji Dobro jutro, Hrvatska