9. Festival prava djece u 18 gradova Hrvatske

U 18 gradova Hrvatske od 5. do 25. listopada. Održava se 9. Festival prava djece koji slavi stvaralaštvo djece i mladih, filmsku umjetnost te jednaka prava i šanse za svu djecu. Ovogodišnji Festival skreće pozornost na pravo djece i mladih na izražavanje mišljenja oko tema koji se tiču njih samih. O važnosti Festivala govori i činjenica da je prošlogodišnju manifestaciju uveličalo skoro 10 tisuća posjetitelja.

Ambasadorica ovogodišnjeg Festivala prava djece, glumica Ana Begić Tahiri, kaže da i sama nastoji živjeti vrijednosti koje Festival promiče. “Prava djece na izražavanje mišljenja i na sudjelovanje u odlukama koje ih se tiču osnove su dobrog odgoja”, ističe ambasadorica 9. izdanja Festivala prava djece.

Festival promiče zajedništvo i jednakost: svi sadržaji su besplatni i prilagođeni djeci s teškoćama u razvoju, osobama s invaliditetom, slijepim i slabovidnim te gluhim i nagluhim osobama. Djeca i mladi na Festivalu sudjeluju u raznim kulturnim aktivnostima, gledaju filmove, sudjeluju u panel raspravama i stvaraju. Projekcija filma "Nasilnik" i panel rasprava za srednjoškolce sa stručnjacima službeno otvaraju bogati prigram.Dvije su velike platforme programskih aktivnosti – na jednoj su programi rezervirani za škole u 18 gradova Hrvatske, na drugoj aktivnosti koje se odvijaju u kinima Cinestar Novi Zagreb i Tuškanac u Zagrebu otvorene su za sve: djecu, mlade i odrasle. Školske projekcije su matineje 10 filmova iz stvaralaštva djece hrvatskih osnovnih škola te 17 filmova mladih srednjoškolske dobi iz cijeloga svijeta. Aktivnosti u Zagrebu uključuju radionice, panel rasprave uz projekciju filma te obiteljske filmske matineje. „Dobre vibracije“ naziv je obiteljskih matineja, a puno je razloga za to ime: od toga da prikazuje zabavne i poučne filmove do činjenice da je zajedničko gledanje filmova jedna od najdražih obiteljskih aktivnosti djece. Više o 9. Festivalu možete doznati na internetskim stranicama festivala.

Organizator Festivala je udruga Alternator, partneri Festivala su Ured UNICEF-a za Hrvatsku, Ured pravobraniteljice za djecu, Hrvatski filmski savez, a odvija se uz podršku Hrvatskog audiovizualnog centra, Agencije za elektroničke medije i Grada Zagrena. Selektori filmova su filmski kritičar, Boško Picula i savjetnica pravobraniteljice za djecu, Maja Flego, umjetnička direktorica Festivala je Tatjana Aćimović, a koordinatorica programa Katarina Ivče Farnell.


Katarina Ivče Farnell, koordinatorica programa Festivala (udruga Alternator) , filmski kritičar Boško Picula, selektor filmova na Festivalu te Gracijela Zvonar i Ema Živković, koautorice filma 'Ti ćeš meni reći', najavili su Festival u emisiji Dobro jutro, Hrvatska.  Gracijela i Ema učenice su 6. razreda, a film 'Ti ćeš meni reći' prikazuje se u sklopu matineja za osnovne škole su, a snimile su ga u sklopu Filmske družine ZAG (OŠ Marija Jurić Zagorka iz Zagreba), prošle godine kad su bile 5. razred. Film nas upoznaje s tipičnim i svakodnevnim situacijama pod školskim odmorima - naguravanja, svađanja, vrijeđanja. U filmu govore učenici koji su trpjeli nasilje i nasilnici. U snimanju su sudjelovali učenici 5. razreda.