20. Kestenijada u Hrvatskoj Kostajnici

U petak 6. listopada svi ste pozvani na jubilarnu 20. kestenijadu u Kostajnici. Ondje vas do nedjelje 8. listopada čekaju mnogobrojna ukusna i zabavna iznenađenja. Možete se okušati u berbi kestena, a Zagrepčani na kestenijadu mogu i s 'Kesten cugom'.

Raznolik i zanimljiv program, uz šarm ovog malog grada uz rijeku Unu, svake godine privuče na desetke tisuća domaćih i inozemnih posjetitelja. U dane Kestenijade iz Zagreba vozi 'Kesten cug'. Posjetitelji mogu uživati u slanim i slatkim, domaćim pripravcima tog vrijednog ploda, razgledati brojne izložbe i zaboravljene zanate uživati u nastupu gostujućih zborova, tamburaša, folklornih grupa, prošetati kostajničkim ulicama i sokacima prepunih raznolikih šarenih štandova obavijenih mirisom pečenih kestena.

Oni malo hrabriji i spretniji, mogu se voziti čamcem po Uni, gađati lukom i strijelom ili obići Kostajnicu biciklističkom i pješačko - planinarskom stazom.
U Starom gradu Zrinskih organizira se Srednjovjekovni sajam, s plesom, jelima i običajima iz tog vremena. U centru ovogodišnjeg zbivanja je i Sajam zdrave hrane 'Plodovi smaragdne doline, gdje će se svojim ekološkim proizvodima predstaviti OPG-ovi naše Sisačko-Moslavačke županije i cijele Hrvatske. 

Iako se ove godine održava jubilarna 20. kestenijada, može se reći da je ona počela prije više od 50 godina. Tada je, kaže legenda, baka Jela kestenjarka prodavala kestene ispred cintora, dvorišta kostajničke Župne crkve Sv. Nikole i dočekivala mnoge generacije starih i mladih Kostajničana s fišecima punim mirisnih kestena.