Zagrebački ZOO obilježio Međunarodni dan timaritelja

Svjetski dan zaštite životinja i Međunarodni dan timaritelja obilježen je i u zagrebačkom Zoološkom vrtu. Posjetitelji su tako mogli uživati u šetnji vrtom, razgledavanju životinja, ali i u razgovoru s edukatorima i maksimirskim timariteljima koji iz prve ruke znaju mnoštvo zanimljivosti o životinjama iz svih dijelova svijeta.  

Tijekom šetnje, duge sat i pol, timaritelji su posjetiteljima predstavili, kako oni kažu, najljepši posao na svijetu. Posao je to koji s jedne strane podrazumijeva rad u svim vremenskim uvjetima, ali s druge strane omogućuje jedinstven odnos sa životinjama. Posjetitelji su upoznali timaritelje lemura, afričkih lavova, dvogrbih deva, gmazova te kalifornijskih morskih lavova.

Međunarodni dan timaritelja obilježava se od 2015. godine, kažu u ZOO-u. Odlučeno je to na Međunarodnom kongresu timaritelja zooloških vrtova zbog velikog doprinosa timaritelja zaštiti i očuvanju životinja. Timaritelji se u zoološkim vrtovima diljem svijeta brinu za tisuće vrsta životinja. Uključeni su njihovo hranjenje, njegu, razmnožavanje, obogaćivanje životnog prostora, medicinske treninge.... Osim što svakodnevnim radom doprinose očuvanju ugroženih divljih vrsta, rade i na edukaciji posjetitelja. Zbog toga su nezamjenjiva karika u ostvarivanju osnovnih zadaća suvremenih zooloških vrtova - a to su očuvanje ugroženih vrsta, edukacija posjetitelja i znanstveno-istraživački rad.

Zagrebački Zoološki vrt ističe kako je kvaliteta rada njihovih timaritelja poznata diljem Europe, a naglašava se i u izvješćima Europskog udruženja zooloških vrtova i akvarija. Posjetitelji se vole uključiti u njihove edukativne programe 'Timaritelji pričaju' i 'Javna hranjenja', a kako je biti u njihovoj koži, mogu doživjeti zahvaljujući programu 'Timaritelj na jedan dan'.