Kamp za djecu i obitelji s dijabetesom tipa 1

Zagrebačko dijabetičko društvo (ZDD) četvrtu godinu zaredom organizira kamp "Dijabetes bez granica i predrasuda", koji okuplja djecu oboljelu od dijabetesa tipa 1 i njihove obitelji s područja cijele Hrvatske, kao mjesto razmjene iskustava i stjecanja znanja u borbi s tom bolešću.

Kamp će se održati od 6. do 8. listopada u Biogradu na moru, a okupit će 140 sudionika, među kojima više od 40-ero djece i mladih s dijabetesom.

U Hrvatskoj je više od 600 djece sa šećernom bolesti tipa 1, no svake se godine broj novootkrivenih povećava. Obolijevaju i sasvim mala djeca, a sve je veća pojavnost unutar obitelji, pa se događa da i jedan od roditelja boluje od tipa 1 šećerne bolesti, nešto češće otac nego majka.

Kamp okuplja obitelji koje već imaju iskustvo s dijabetesom, ali i one koje se s bolešću sreću prvi puta, kako bi jednostavnije došle do potrebnih informacija i odgovora na svakodnevne probleme - kako se nositi s problemom kronične bolesti, redovno paziti na prehranu, provoditi tjelesnu aktivnost, mjeriti šećer u krvi i prije svakog obroka ubrizgati inzulin, što nije jednostavno ni odrasloj osobi, a naročito djeci.

Pomoć i podrška cijele obitelji izuzetno je važna u svim situacijama, pa i onda kada se pogriješi ili usprkos svim nastojanjima 'šećeri divljaju'. Kako pomoći djetetu u hitnim stanjima kada šećer naglo padne ili kada je jako visok zbog neke druge akutne bolesti ili stresne situacije? Kako se nositi s problemima kada u obitelji svo troje djece od 3-7 godina ima šećernu bolest? Sve su to pitanja s kojima se svakodnevno suočavaju roditelji, a naročito oni koji s novootkrivenom šećernom bolešću svoga djeteta počinju drugačiji i novi način života, ističu u ZDD-u.

Kamp je organiziran tako da je iz cijele Hrvatske pozvano 10 obitelji s iskustvom i 30 obitelji u kojih je tijekom ove godine u djeteta otkrivena šećerna bolest. Pod stručnim vodstvom pedijatra dijabetologa, viših medicinskih sestara, nutricionista, psihologa, trenera i samih dijabetičara volontera s iskustvom, organiziraju su radionice igraonice za roditelje i djecu, okrugli stol i individualna savjetovanja.

Edukativne radionice uključuju hitna stanja u dijabetesu, primjenu najnovijih tehničkih mogućnosti u kontroli šećerne bolesti i mogućnost da roditelji sami na sebi isprobaju primjenu inzulinske pumpe (naravno bez inzulina). Ove godine bit će u igraonice uključeni psi pomagači kako bi olakšali i pomogli djeci u međusobnim komunikacijama.