Svjetski dan zaštite životinja

Danas se obilježava Svjetski dan zaštite životinja, radi poticanja na bolji odnos prema životinjama, a 4. listopada je odabran jer je to dan sv. Franje Asiškog, koji je smatrao da su sva živa bića stvorena od Boga te da im nitko ne smije nauditi.

Obilježava se od 1931., kada je na konvenciji ekologa u Firenzi bilo upozoreno na nužnost zaštite životinja.

U povodu toga dana, udruga Prijatelji životinja prenosi poruku ambasadorice  Svjetskog dana zaštitite životinja za Hrvatsku Anite Euschen da se za životinje možemo zauzeti udomljavanjem napuštenih, volontiranjem u udrugama za zaštitu i prava životinja, prijavljivanjem zlostavljanja i zanemarivanja životinja, korištenjem proizvoda koji nisu testirani na životinjama, prelaskom na biljnu prehranu, nošenjem odjevnih predmeta od neživotinjskih materijala.

Udruga Prijatelji životinja poziva na promicanje suosjećanja u ističe da suosjećajni život ima etičke, ekološke i druge prednosti. Svjetski dan zaštite životinja prigoda je svima da se informiraju te zainteresiraju za zaštitu životinja i zalaganje za njihova prava, poručuje udruga Prijatelji životinja.