Jubilarni 50. Susret hrvatskih pjevačkih zborova u Rovinju

Jubilarno 50. izdanje Susreta hrvatskih pjevačkih zborova bit će održano za vikend, od 7. do 8. listopada u Rovinju, uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture RH. Susret hrvatskih pjevačkih zborova nacionalna je manifestacija s dugogodišnjom tradicijom koja na godišnjoj razini okuplja najbolje hrvatske zborove s više od 600 pjevača.

Ovu vrhunsku glazbenu priredbu Hrvatski sabor kulture kontinuirano održava od 1968. godine, s ciljem predstavljanja dostignuća i najvrjednijih ostvarenja amaterskog zborskog pjevanja u Republici Hrvatskoj. Na ovogodišnjem obljetničkom Susretu nastupit će 14 najboljih hrvatskih pjevačkih zborova koji su svoj nastup morali izboriti na županijskim natjecanjima uz goste iz Rovinja,  Zbor KUD-a „Marco Garbin“ Zajednice Talijana „Pino Budicin“.

Zborovi natjecatelji 50. Susreta su:


Hrvatsko pjevačko društvo „Slavulj“, Petrinja


Mješoviti pjevački zbor KUD-a „Ban Josip Jelačić“, Zaprešić


Hrvatsko pjevačko društvo „Kalnik“, Križevci


Pjevački zbor „Josip Vrhovski“, Nedelišće


Hrvatsko pjevačko društvo „Rodoljub“, Virovitica


Kulturno umjetničko društvo „Graničar“ , Garešnica


Djevojački zbor Pjevačkog zbora mladih „Josip Kaplan“, Rijeka


Kulturno umjetničko društvo „Rudolf Rajter“, Ivanec


Kulturno umjetničko društvo „Naša Lipa“, Tuhelj


Djevojački zbor PHPD-a „Zora“, Karlovac  


Pjevački zbor Pravnog fakulteta u Zagrebu „Capella Juris“, Zagreb


Pjevački zbor „Josip Štolcer Slavenski“, Čakovec


Hrvatsko pjevačko društvo „Lipa”, Osijek


Akademski zbor Filozofskog fakulteta u Zagrebu „Concordia discors“, Zagreb

50. Susret svojim će bogatim dvodnevnim programom ponuditi rovinjskoj publici pregršt glazbenih poslastica.  U subotu, 7. listopada, zborovi će se predstaviti u natjecateljskom dijelu u koncertnoj dvorani Adris s početkom u 17 sati. Nedjelja 8. listopada bit će posvećena revijalnom programu, kada će zborovi po prvi puta pjesmom okupirati ulice grada domaćina.

„Zborovi pjevaju Rovinju – ad libitum“ kreativni je naslov programa kojim će zborovi u nedjelju zahvaliti gradu domaćinu pjevajući na najatraktivnijim lokacijama Rovinja, prvo pojedinačnim nastupima, a potom i zajedničkim pjevanjem svih 600 pjevača sudionika 50. Susreta na rovinjskom glavnom trgu. Zborska revija, nastavit će se u bivšoj tvornici duhana Rovinj od 12 h koja će kulminirati i dodjelom nagrada Hrvatskog sabora kulture i Hrvatskog društva skladatelja. Ulaz na sva događanja je besplatan.