Besplatno popravite bicikl na Biciklopopravljaonici


Pokvario vam se bicikl? Ne brinite, splitski Klub Zona i zagrebačka Zelena akcija besplatno će vam pomoći.

Klub Zona u novoj sezoni najavljuje novu sezonu Biciklopopravljaonice - korisne radionice održavat će se prvim četvrtkom u mjesecu, od 17 do 20 sati u bašti Chillton bara. Tako će se prva Biciklopopravljaonica održati u četvrtak 5. listopada, a sljedećeg dana u posedbnom izdanju održava se radionica krpanja zračnice.

Volonteri splitske biciklopopravljaonice besplatno uklanjaju kvarove na biciklima, čine ih funkcionalnijima i sigurnijima te prenose svoje znanje o održavanju bicikala. Koncept biciklopopravljaonice ne predviđa da se bicikl ostavi na popravku, nego da se uz volontere nauči samostalno napraviti manje popravke na biciklu. Zainteresirani se mogu i pridružiti volonterima u radu i pomaganju drugima, podsjeća Vedrana Vučenović, voditeljica Biciklopopravljaonice.

Prilika je to da svi zainteresirani besplatno uklone kvarove na biciklu, zamijene dijelove koje će donijeti sa sobom, učine bicikl funkcionalnijim i sigurnijim ili da samo nauče održavati svoj bicikl, kroz dtuženje i razmjenu iskustava. Na istome mjestu novu sezonu Klub Zona predstavit će danas u 19 sati uz prigodno druženje sa suradnicima i realizatorima brojnih događanja.Zagrebačku Biciklopopravljaonu već godinama pod okriljem Zelene akcije uspješno organiziraju volonteri svakog četvrtka od 17 do 20 sati, i praznikom i blagdanom, u Frankopanskoj 1.

Servis je utemeljen na “uradi sam” principu: korisnici sve popravke vrše sami, uz podršku volontera. Osim alata, kod njih ćete pronaći osnovni potrošni materijal i kemikalije, kao što su zakrpe, ljepila, ulja i masti. Poručuju da ne prodaju rezervne dijelove - korisnici moraju drugdje kupiti sve dijelove koje na njihovom biciklu treba zamijeniti. Svrha Biciklopopravljaone je pružiti svima zainteresiranima prostor, alate i savjete koji bi im omogućili da nauče sami popraviti svoj bicikl. U Biciklopopravljoni se mogu pronaći mnogi (ne svi) specijalizirani mehaničarski alati za popravak bicikala. Primaju donacije u obliku starih dijelova i bicikala, a popravljene bicikle dalje poklanjaju onima kojima su potrebni.