10. BIT– Međunarodni festival kazališta slijepih i slabovidnih

10. BIT– Međunarodni festival kazališta slijepih i slabovidnih održat će se u Zagrebu, u kazališnoj dvorani Vidra, od 5. do 11. listopada, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Gradonačelnika Grada Zagreba.

Ovo je obavijest svima koji oblikuju hrvatsku stvarnost, svima koji objavljuju tamne i svijetle strane ljudskog BITka, ovo je posljednji poziv putnicima koji žele letjeti na krilima umjetnosti i pridružiti se 10. međunarodnom festivalu kazališta slijepih BIT /blind in theatre/, poručuje Vojin Perić, organizator i direktor Festivala.

Festival će se održati u Zagrebu, u kazališnoj dvorani Vidra, od 5. do 11. listopada,  pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Gradonačelnika Grada Zagreba. 

Na Festivalu će nastupiti kazališne grupe iz Crne Gore, Njemačke, SAD-a Velike Britanije i Hrvatske. Svečano otvaranje Festivala dogodit će se 5. listopada u 19.30, u već spomenutoj dvorani, a svojim nastupom uveličat će ga umjetnice Ana Rucner, Marija Husar i Sanja Doležal, kao i pokrovitelji festivala.

Svi rođeni 1999. ove godine postaju punoljetni, postaju zreli za život i ozbiljno promišljanje smisla, no još uvijek ostaju dovoljno djeca da im razigranost i nestašluk unaslovljuje ambiciozne planove. Te godine, dakle jedne od posljednjih dvadesetog stoljeća, rodio se BIT, beba od iluzije, rođena skepticima u inat, a nama kao osunčanje dušina svjetla. Mala, sramežljiva ideja začeta u planovima i promišljanjima "Novog života" razlepršala se svijetom i u Zagreb dovela kazališne zaljubljenike iz cijelog svijeta, poručuju organizatori –najstarije kazalište slijepih u svijetu – Novi život.Program 10. BIT, Blind in Theatre, festivala u Studiju 4 su predstavili spiritus movens ovog događaja Vojin Perić i glazbenica Ana Rucner.
Maria Oshodi, voditeljica Kazališta Extant iz Velike Britanije, Pamela Sabaugh, voditeljica Kazališta WoodwardAvenueProductions iz SAD-a i Vojin Perić, jutro nakon otvaranja festivala gostovali su u emisiji Dobro jutro, Hrvatska te izneli svoje dojmove sa svečanog otvaranja kao i probleme s kojima se svakodnevno susreću: