Na Prevlaci muzej austro-ugarske mornarice?

Prevlaka već 25 godina stoji zapuštena i uništena. I dok je najveći dio poluotoka opterećen imovinsko-pravnim prijeporima, tvrđava na samom vrhu u vlasništvu je države. 
  
Stoga je općina Konavle, na poticaj Društva prijatelja dubrovačke starine, podnijela zahtjev za korištenje tog spomenika kulture snažne simbolike i povijesne važnosti. Poluotok Prevlaku i tvrđavu na najjužnijoj točki Hrvatske, rtu Oštro, posjećuju tek rijetki koji se ugodno iznenade kada shvate da mogu zaviriti i lutati po tvrđavi. No, bilo bi im ljepše da ona uređena. 
 
Upravo je uređenje tvrđave namjera općine Konavle i Društva prijatelja dubrovačke starine. Očekuju da će do kraja godine od države dobiti na korištenje tvrđavu sagrađenu sredinom 19. stoljeća kao obrambena utvrda. Planiranom bi obnovom po prvi put postala civilni objekt u kojem bi bio muzej austro-ugarske mornarice s naglaskom na hrvatsku baštinu. Izložene bi bile odore, oružja, odlikovanja, pa čak i dijelovi brodova. Razmišlja se i o uređenju akvarija koji bi s pogledom na more pokazao i što u tom moru stanuje. Iz Društva prijatelja, bogatog iskustvom u obnovi i rekonstrukciji fortifikacijskih objekata, procjenjuju da bi radovi trajali 3 godine, a računaju i na sredstva Europske unije jer riječ o višedržavnoj, prekograničnoj investiciji.
 
Velik je gospodarski potencijal ovog projekta - od zapošljavanja do podizanja kulturne i turističke ponude - znatno bi pridonio oživljavanju krajnjeg juga.