Ante Batinović: 'Posebna veza Berlina i Davida Bowieja'

Još jedna glazbena poslatica za obožavatelje Davida Bowieja. Nedavno je objavljena kolekcija albuma nastalih između 1977. do 1982. godine. Posebno se ističu albumi iz tzv. berlinske trilogije. Koja je to posebna veza između Bowieja i tog njemačkog grada u emisiji Dobro jutro, Hrvatska objasnio je glazbeni kritičar Ante Batinović.

'Ako prevedemo naziv ovog izdanja, on glasi 'Nova karijera u novom gradu'. To nije slučajno. Bowie je u zapadni Berlin došao 1977. godine. Prije toga je proživio burno razdoblje u Kaliforniji. To mi je i osobno ispričao. Ta njegova tri 'berlinska' albuma su i danas inspiracija za mnoge glazbenike. Njega su pak insprirali njemački alternativni i avangardni sastavi. Ja sam ga pitao zašto ga je Berlin toliko oduševio. Odgovorio mi je kako je Berlin tih godina bio 'umjetnička radionica', rekao je Ante Batiniović i dodao kako su u Berlinu stvarali i radili i Nick Cave, ali i U2.

Prisjetio se i kako mu je Bowie ispričao kako se nije uzrujavao oko loših kritika. Nakon Berlina, velika inspiracija mu je bila i Australija (naročito sudbina i povijest Aboridžina). 'Bio je izuzetno radoznao. Istraživao je razne grane umjetnosti, od kazališta do vodvilja. Bio je izuzetno zazhvalan sugovornik, s njim se moglo razgovarati o svim temama.', zaključio je Batinović koji je s Bowiejem imao tri velika intervjua, u Linzu 1990., Frankfurtu 1996. i Beču 1997.