Stjepan Hauser otvara 'Off' ciklus Zagrebačke filharmonije

Novi 'Off' ciklus Zagrebačke filharmonije donosi sedam vrhunskih crossover koncerata koji na zanimljiv i inovativan način spajaju klasičnu glazbu s drugim glazbenim žanrovima. Ciklus će u petak u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu otvoriti slavni violončelist Stjepan Hauser, koji će uz Filharmoničare izvesti posebnu 'Off' koncertnu večer najavljenu kao "svemirska noć za duhovnu obnovu".

Ravnatelj Zagrebačke filharmonije Mirko Boch je rekao je kako je izrazito ponosan što Filharmonija uz svoje redovite cikluse Crveni i Plavi može ponovno najaviti taj, ponešto drugačiji ciklus, kojemu i samo ime 'Off' govori kako se radi o nečemu novom i drugačijem. Riječ je o ciklusu crossover koncerata i projekata koji imaju snažnu bazu klasičnog programa, a opet izlaze iz forme klasičnih koncerata Zagrebačke filharmonije, pojasnio je.

Cilj je ciklusa prekoračiti stroge granice glazbenih žanrova i krenuti u susret novim generacijama publika, a njime Filharmonija želi napraviti jedan odmak od klasične glazbe, izvesti je iz njezinih tradicionalnih okvira i skrenuti 'off' putem, spajati je uz popularnu glazbu, jazz, kazališnu i filmsku, ali i pokazati sve mogućnosti orkestra Zagrebačke filharmonije.

Koncert "za dušu"

Sve varijacije najavljenog pokazat će ovogodišnji 'Off' ciklus od sedam koncerata na kojemu će prvi gost Filharmoničara u petak biti Stjepan Hauser, koji zajedno s Lukom Šulićem čini svjetski slavan violončelistički duo 2Cellos. Obično na koncertima pokazujem svoju divlju, rockersku stranu, a ovaj puta pokazat ću onu duhovnu, spiritualnu. Svirat ću najljepše melodije ikad napisane u povijesti. Smatram da je u današnjem svijetu zagađenom svakakvom glazbom to zbilja potrebno. Bit će to duhovna obnova kako za mene, tako i za publiku, rekao je Hauser.

Hauseru i orkestru u Dvorani Lisinski pridružit će se i niz prvorazrednih glazbenih gostiju: Djevojački zbor Zvjezdice, slovenska violinistica Lana Trotovšek i međunarodno priznati gitarist Petrit Çeku, kojeg je Hauser najavio kao "još jednog izvanzemaljca, čovjeka koji nije s ove planete". Bit će to jedna svemirska noć, poručio je glazbenik.

Amira Medunjanin, rock opera i Walt Disney

Sljedeći koncert 'Off' ciklusa bit će, 13. prosinca, "Božićni koncert" kojim će ravnati Ivan Hut, a kao gosti će uz Filharmoničare nastupiti Vokalni ansambl Husar & Tomčić.

Ciklus se nastavlja pridruživanjem Filharmoničara proslavi Kineske nove godine 9. veljače 2018., kada će uz orkestar nastupiti svestrani umjetnik Matej Meštrović te solisti koji u Zagreb za tu priliku dolaze iz Kine.

Slijedi, 2. ožujka iduće godine, izvedba rock opere "Jesus Christ Superstar" u prvoj službenoj suradnji Filharmoničara sa zagrebačkim Gradskim kazalištem Komedijom, kojom će dirigirati Dinko Appelt, a nastupaju, među ostalima, Komedijine perjanice Đani Stipaničev, Renata Sabljak i Ervin Baučić.

'Off' ciklus Zagrebačke filharmonije ugostit će i "kraljicu sevdaha" Amiru Medunjanin, 16. ožujka 2018., kada će orkestrom ravnati Alan Bjelinski. U travnju iduće godine, s Filharmoničarima će u 'Off' ciklusu nastupiti Akademski zbor Ivan Goran Kovačić i Djevojački zbor Zvjezdice u izvedbi "Carmine Burane" Carla Orffa.

Ciklus zatvaraju 13. travnja dva koncerta  "Čarobne glazbe Walta Disneya" pod ravnanjem Krešimira Batinića.

'Off' ciklus ostvaruje se u partnerstvu s G.A.D. produkcijom, čiji je direktor Vedran Galić istaknuo kako je ta suradnja s jedne strane izazov i zadovoljstvo, a s druge potvrda svega onoga što ta produkcijska tvrtka već godinama čini u prostoru kulture.