Svjetski je dan učitelja

Danas se obilježava Svjetski dan učitelja. To je prilika da se pokaže da je rad učitelja i nastavnika prepoznat kao jedan od najvažnijih za ukupan razvoj društva te da se kao takav i cijeni.5. listopada Svjetskim je danom učitelja proglasio UNESCO 1994. godine. Obilježava se u više od stotinu zemalja svijeta, pa tako I diljem Hrvatske.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u srijedu je u čestitki u povodu Svjetskog dana učitelja pozvala sve kolege da kritički promišljaju svoju ulogu i široko sagledaju moguće pozitivne dosege reforme obrazovanja za koju očekuje njihovu potporu, ističući da su učitelji "krvotok prijeko potrebnih promjena".

Hrvatski školski muzej nalazi se u zgradi Hrvatskog učiteljskog doma sagrađenoj 1889. godine. Na Svjetski dan učitelja, 5. listopada 2000., Hrvatski školski muzej otvorio je svoj stalni postav u kojem je izloženo oko 1000 eksponata koji govore o školstvu od druge polovice 19. do početka 20. stoljeća.Stoga danas od Posjetite nas od 17 do 20 sati besplatno razgledajte stalni postav.


A da učenje može biti zabavno pokazuje i sljedeći video:Ivana Debeljak
u emisiju Dobro jutro, Hrvatska javila se s Učiteljskog fakulteta u Zagrebu, gdje je s dekanom dr. Ivanom Prskalom razgovarala o važnosti ove profesije. To je ujedno i dan njihovog fakulteta pa će imati i prigodni program, uz dodjele priznanja najboljim učliteljima i studentima. razgovarala o važnosti ove profesije. To je ujedno i dan njihovog fakulteta pa će imati i prigodni program, uz dodjele priznanja najboljim učliteljima i studentima.Dekan je još jednom upozorio kako biti učitelj nije zanimanje već poziv – znači rodišt se s voljom da u svojim rukama držiš najvrijedniji dio naroda, društva i civilizacije – to je jedino istinsko domoljublje. Zato je začuđujuće da se nekad marginalnim stvarima u društvu daje puno vise značaja nego učiteljima, naglasio je.