'Baš je super biti alkarica'

Nema onoga tko nije čuo za Sinjsku Alku, jedinstvenu vitešku igru koja se u srcu Cetinske krajine, a u čast velebne pobjede Sinjana nad Osmajnilijama, trči već pune 302 godine.
 
Alku trčati mogu samo muškarci rođeni u Sinju. Žene u njoj sudjeluju kroz brigu o alkarima i spremanju vrhunskih delicija, posebno arambaša. Ipak, nije šala da se u Gazu pokraj Trilja trči ženska alka i to već treću godinu zaredom. Prva je organizirana u povodu 300-godišnjice, no kako kaže Boris Grubišić Čabo, predsjednik Sportske udruge Gaz, pravilo staro više od 300 godina, da Alku trčati mogu samo muškarci rođeni u Sinju, u Gazu poštuju, ali su i na strani žena.
  
Pa kad su muškarci na strani žena onda se umjesto pregače odjene alkarska odora, umjesto kuhače u rukama je koplje. Šest alkarica, sve odreda vrsne sportašice, dugogodišnje članice konjičkih klubova, oka sokolova i junačke desnicu, pred njima alka, pogodit´je u sridu je li moguće…  Momci hvala svoje alkarice – prošle godine su gađale u sridu. Dobre su, bolje nego muški.  Nije lako zauzdati konja i koplje usmjeriti prema sridi. Nekada konj ne sluša, a nekada mu se baš žuri. Bilo je u ništa, još više u sridu, jer alkarice su ozbiljno shvatile svoj zadatak.
  
Tea Dukić dvije godine bila slavodobitnica, ali je više pogodaka u sridu ove godine imala Laura Grmača, članica konjičkog kluba Hanuku iz Planog kod Trogira. Tako je ona postala slavodobitnica 3. Ženske alke. Nije mi bilo važno pobijediti, nego zabaviti se ... I jesam. I baš je super biti alkarica,  iskreno kaže Laura.
  
I baš kao na pravoj alki slavilo se i veselilo dugo u noć, slavodobitnici u čast. Do iduće jeseni u malkom Gazu kod Trilja gdje žene trče alku.