U 89. vježba nekoliko sati dnevno

Iza bivšeg atletičara, Nikole Turka iz Zagreba bogato je životno iskustvo. Iako u 89. godini života natjecao se do prije par mjeseci, a i danas vježba nekoliko sati na dan.


Koliko su u životu važni prehrana, kretanje i različite aktivnosti posvjedočio nam je vitalni 89-godišnji Nikola Turk iz Zagreba, koji je do prije nekoliko mjeseci bio aktivan sudionik sportskih natjecanja. 1946. bio sam prvak Hrvatske u perolakoj kategoriji, ali sam i u atletici od tada do danas. Bio sam i biciklista, dizač utega…  Bio sam dva puta prvak Hrvatske u dizanju utega. Bio sam prvak Europe na 400 m prepone kao veteran. Bio sam balkanski prvak u sprintu na 100 m.

No to nije sve, gotovo da nema atletske discipline u kojoj se nije natjecao. Veteranski je rekorder u bacanju kugle i koplja. Ima više od 300 priznanja i medalja, uglavnom zlatnih. Jedan je od osnivača Dinama. Bio je prvi tajnik Atletskog i boksačkog saveza. Ovaj umirovljeni profesor tjelesne i zdravstvene kulture volio je planinariti i plesati balet, bio je učitelj skijanja i turistički vodič. Obišao je sve kontinente osim Južne Amerike. Numizmatičar je, filatelist, kolekcionar, poliglot, svira nekoliko instrumenata. S mnogih je natjecanja izvještavao i kao reporter za Hrvatski radio. Velik dio svog vremena gospodin Turk posvetio je rekreaciji za starije osobe, što planira i u budućnosti. U dom gdje idem, na Ksaveru, sam već prije dva mjeseca dao program rada aktivnosti. Ravnatelj je rekao možeš raditi kad hoćeš i koliko hoćeš. Veselim se radu, ali i da ću imati redovito doručak, ručak, večeru…

Jedan od hobija mu je slikarstvo. Imao je više od 300 izložbi u zemlji i inozemstvu. Napisao je i četiri knjige. Iza njega je 11 vrlo teških operacija i mnogo odricanja. Svakodnevno vježba. Uvijek je, kaže, širio pozitivnu energiju i darivao osmijehe - što čini i danas. Moj život je pun događaja, pun fantastičnih stvari. Novca nikada nisam imao samo. Od kada sam dobio priznanje Hrvatske vlade, primam neki iznos, nije puno, ali sada kad idem u dom bit će dovoljno za kavicu.