Strah i trepet za stršljenove

Nikome nije ugodno ni pomisliti, a kamoli doživjeti da mu oko glave zuje ose ili stršljeni. Uz to što su neugodni su i opasni: bolni ubodi mogu biti i smrtonosni. Zato postoji ekipa kojoj je posao uništavanje njihovih gnijezda.

U maglovito jutro i reflektori jedva osvjetljavaju ekipu na zadatku. Leteći odred čakovečkog Bio instituta dobro zaštićen približava se nelegalno sagrađenoj nastambi. Kad je Mijo Turk primijetio da na tavanu kuće ima podstanare - skrovito gnijezdo stršljena - nije mu bio svejedno. Nije bilo druge nego pozvati one koji znaju kako s opasnim jurišnicima.

Gordan Magdalenić i Jurica Makar tim se poslom bave godinama. Strah i trepet su za ove napasnike. Osa je manja, ali brža. Stršljen trom, ali izgleda zastrašujuće. A tko je opasniji? Osa, uvijek osa, otrov osinji je opasniji. Ona je agresivnija i otpornija je, a ljudi se više boje stršljena. Jer je ružan,  otkriva Gordan. On i Jurica na intervencijama koji put zarade i ubod, ali - kako nisu alergični, sve završi oteklinom. No dogodi li se nekome anafilaktički šok, stanje je vrlo ozbiljno. Tu nema nikakve pomoći u nekakvim oblozima, antihistaminicima, blažim sredstvima, nego pacijenta čim prije treba dopremiti do prve medicinske ustanove  gdje mu se može dati adrenalin. Adrenalin je jedini spas za takve osobe,  upozorava Daroslav Hrandek, dr. med.

Iz godine u godine sve je više ovih napasnika. I opravdano ih se treba čuvati. Kad se otkrije njihova adresa, najsigurnije je i najbolje pozvati ljude koji dobro znaju kako s njima izaći na kraj. Sve ostalo može biti vrlo bolno, pa i kobno.