Pokazna vježba suzbijanja onečišćenja mora 'Jadran 2017'

U Kaštelanskom zaljevu eksplodirao je tanker, curi ulje, na terenu su svi eko brodovi koje Hrvatska ima, upomoć je stigao i specijalni brod čistač Europske agencije za pomorsku sigurnost. Srećom, to je samo scenarij Nacionalne pokazne vježbe suzbijanja onečišćenja mora, održane danas pred Kaštelima.

Specijalizirani brod Europske agencije za pomorsku sigurnost izazvao je posebnu pozornost zbog svoje specijalizirane opreme 'brodske ruke' koje s morske površine skupljaju izliveno onečišćenje.

Pomoćnik ministra mora, prometa i infrastrukture Siniša Orlić istaknuo je nužnost međudržavne suradnje zemalja na Jadranu u slučaju većih onečišćenja mora. Imamo subregionalni plan zemalja kojima je Jadran zajedničko more, a u slučaju većih izljeva očekujemo i međunarodnu pomoć, rekao je Orlić i dodao kako Italija još nije ratificirala taj subregionalni plan, ali se nada da će to učiniti. Iznio je podatak da se godišnje u hrvatske luke na Jadranu iskrca oko 11,5 milijuna tona opasnih i štetnih tvari, uglavnom ulja, a takvih se tvari na cijelom Jadranu godišnje iskrca oko 72 milijuna tona. Podatak da se u naše luke godišnje iskrca oko 11,5 milijuna tona opasnih i štetnih tvari je i dobar i loš, jer mi bismo voljeli da je iskrcaj u naše luke još veći jer bi tako više zarađivali, ali ujedno nas taj podatak i upozorava na opasnost, istaknuo je Orlić.

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban izjavio je kako je tijekom vježbe s primorsko-goranskim županom Zlatko Komadinom razgovarao o mogućnosti da i Hrvatska nabavi jedan veći brod za sprečavanje onečišćenja.

Ovom pokaznom vježbom ujedno je završena petodnevna međunarodna konferencija 'Adriatic 2017 - Zaštita Jadranskog mora od onečišćenja s brodova', a vježbi je nazočio i voditelj Sektora zaštite obalnog mora Slovenije Artruro Steffe. Nadam se kako ćemo zajedno riješiti sve probleme i vidjeti da možemo surađivati, kazao je Steffe.